Sari la conținut

O brașoveancă a inventat o aplicație complexă pentru securitatea datelor

o-brasoveanca-a-inventat-o-aplicatie-complexa-pentru-securitatea-datelor

Tânăra brașoveancă, Alexandra Stanciu Bălan, în vârstă de 29 de ani, a inventat o aplicație complexă pentru criptarea datelor. Aplicaţia poate fi folosită atât pentru securizarea datelor confidenţiale, cât și pentru comunicare şi transfer de date secrete fără a exista riscul unor atacuri. „Cu ajutorul aplicaţiei se generează practic o cheie unică care criptează datele sau generează o parolă unică, sigură, care garantează schimbul de anumite informaţii confidenţiale. Dacă se încearcă atacul asupra ei, atunci circuitul se autodistruge“, a spus Alexandra.

Alexandra Stanciu Bălan a absolvit Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“ şi Facultatea de Inginerie Electronică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii Transilvania. A urmat apoi cursuri de masterat şi doctorat tot la Braşov, iar acum este asistent universitar. Alexandra a fost mereu pasionată de matematică şi informatică.

Anul trecut, brașoveanca a participat la PatriotFest cu o aplicaţie în domeniul securităţii datelor. Festivalul premiază inventatorii din toată ţara, din mai multe domenii şi îi pune faţă în faţă cu companiile publice, inclusiv cele din domeniul militar.

  Alexandra Stanciu Bălan a obţinut un premiu special la categoria securitate. Tânăra este inventatoarea unei aplicaţii complexe pentru criptarea datelor.

Inventatoarea s-a axat pe proiectarea şi verificarea cicuitelor integrate. A obţinut cunoştinţe solide, pe care le-a folosit într-o aplicaţie practică, actuală, o tehnologie nouă. Aşa a ajuns la aplicaţia care se numeşte „Metode de generare a secvenţelor binare pentru utilizarea în operaţii criptografice“.

„Un circuit integrat poate fi implicat în atacuri de securitate. Poate fi vorba despre circuite contrafăcute sau circuite vechi vândute ca circuite noi. Poate fi vorba despre o defecţiune sau de o greşeală care s-a strecurat în timpul proiectării, nu cu intenţie. Aceste mici defecţiuni pot fi folosite pentru a se accesa date secrete.

Aplicaţia pe care eu am creat-o se face pe nişte plăci speciale, ce pot fi reprogramate. Se implementează un circuit hardware pe o placă ce poate funţiona ca un cip încorporat. Ideea poate fi folosită de firmele care produc dispozitive electronice, pe servere de companiile care deţin baze de date sau în domeniu militar. E mult mai sigur decât atunci când alegem noi o parolă. Să spunem că este foarte greu de spart, pentru că nu putem vorbi de imposibil în acest domeniu“, a mai spus Alexandra Stanciu.

Brașoveanca își doreşte o carieră în cercetare şi în învăţământ. „Cariera în mediul universitar necesită destul de multă muncă, atât pe partea didactică, cât şi pe cea de cercetare. Eu îmi doresc să merg pe ambele direcţii. Universitatea Transilvania are campus de cercetare şi sunt deja în derulare proiecte foarte bune“, a adăugat tânăra.

Comentarii

Ultimă oră