Sari la conținut

O nouă amânare în dosarul profesorului “şpăgar”

Miercuri a fost un nou termen în dosarul avocatului Gheorghe Achim, profesor universitar la Facultatea de Drept, la Curtea de Apel Braşov.

„Faţă de împrejurarea că apărătorul din oficiu nu înţelege să pună concluzii în instanţă, date fiind cele învederate de apărătorul din oficiu relativ la starea de sănătate a inculpatei, văzând că cererea de strămutare formulată de inculpata Niţă Otilia Valentina are termen de judecată la data de 22.02.2012 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa va acorda un nou termen de judecată“, au decis magistraţii braşoveni.
Achim a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Braşov, acuzat că a pretins şi primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite.
A stat în arest 15 zile. Profesorul a fost reţinut în 2006 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, după ce câţiva absolventi ai Facultatii de Drept l-au denunţat pentru mită. Profesorul ar fi pretins între 350 şi 400 de euro pentru lucrări de diplomă gata făcute, şi ar fi garantat că, în acest fel, licenţa va fi luată cu brio. Iniţial, instanţa Tribunalului a hotărât, după o şedinţă de şase ore, ca Gheorghe Achim să primească mandat de arestare pe o perioadă de 15 zile.
Dosar plimbat din 2006. Ulterior, în noiembrie 2006, în urma recursului, Curtea de Apel Braşov a dispus judecarea lui Achim în libertate. Dosarul şi-a urmat cursul, iar în februarie 2009, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat la patru ani de închisoare. Din nou a urmat un recurs, de această dată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De aici, dosarul a fost restituit căte procurorii DNA Braşov, considerându-se că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov nu au avut competenţa de a instrumenta un astfel de caz.
Fosta studentă, trimisă în judecată pentru dare de mită. Conform rechizitoriului, alături de Achim, a fost trimisă în judecată şi o fostă studentă a Facultăţii de Drept de la Universitatea Transilvania, Valentina Otilia Niţă, în prezent consilier juridic la Primăria Măgura. Din suma totală de 1.500 de euro, 400 de euro au fost primiţi în scopul enunţat de la inculpata Niţă Otilia – Valentina, studentă la facultatea sus menţionată, iar restul de la alţi trei denunţători, se arată în rechizitoriu.
Ce spune rechizitoriul DNA. „Inculpatul Achim Gheorghe, avocat în cadrul Baroului Braşov, în calitate de conferenţiar universitar coordonator al studenţilor aflaţi în ani terminali de studiu şi membru al comisiei de examinare a lucrărilor de diplomă din cadrul Universităţii «Transilvania» – Facultatea de Drept, în sesiunea de vară a anului universitar 2005 – 2006, a pretins şi primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite, condiţionând promovarea examenului de acest aspect”, se arată în rechizitoriul DNA. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră