Sari la conținut

Luna martie este „Luna internaţională de Luptă împotriva Cancerului Intestinului Gros”, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a organizat un workshop la Predeal, cu tema: „Ce NU ştiţi despre cancerul intestinului gros?” La eveniment au participat jurnalişti din presa centrală şi locală, care au discutat, împreună cu preşedintele FABC, Cezar Irimia, dr. Adina Croitoru, de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, şi pacienţi cu cancer al intestinului gros, despre şansele de vindecare, factorii de risc şi prevenirea acestei afecţiuni neoplazice. „Un studiu realizat de noi a arătat că românii nu sunt informaţi suficient cu privire la cancer. Ca urmare, Federaţia noastră derulează campanii menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la bolile oncologice. În această lună vorbim despre cancerul intestinului gros, a doua formă de cancer, ca răspândire, în ţara noastră”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Ecografia îţi poate salva viaţa. Dr. Dana Stănculeanu a declarat: „Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală de care ne este, în general, jenă să vorbim. De aceea, ne-am gândit că ar fi oportun să comunicăm şi să mediatizăm simptomele acestei boli şi modalităţile ei de prevenţie”.Dr. Adina Croitoru a menţionat că simpla ecografie poate depista boala în stadiu precoce. Workshop-ul organizat la Predeal face parte dintr-o serie de evenimente ale FABC, ce au loc pe parcursul lunii martie, care au rolul de a trage un semnal de alarmă, în rândul populaţiei, cu privire la această afecţiune.

Al doilea ca incidenţă. Atât la nivel mondial, cât şI în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă, în rândul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi. Anual, în Europa, aproape 190.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza metastatică a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.

Comentarii

Ultimă oră