Sari la conținut

Obicei tradițional: „Împuşcatul cocoşului”, în ziua de Paşti la Apaţa

obicei-traditional-impuscatul-cocosului-in-ziua-de-pasti-la-apata

Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” organizează duminică, 16 aprilie 2017, începând cu ora 14:00 în comuna Apaţa, „Împuşcatul cocoşului”, obicei al comunităţii maghiare.


  Originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat.

  În prezent participanţii la acest obicei sunt copii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor şi tragerea la ţintă, cu arbaleta, locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat.


   În fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică întreaga comunitate maghiară participă la acest străvechi obicei. Alaiul însoțit de fanfară, porneşte de la o gazdă şi colindă uliţele satului, îndreptându-se spre un deal din afara localităţii unde are loc „judecata cocoşului”.

Comentarii

Ultimă oră