Sari la conținut
obiceiuri-de-paste-in-judet

În satele tradiţionale din ­judeţul Braşov s-au mai păstrat câteva obiceiuri specifice Sărbătorii Pascale.
Duminică, 20 aprilie 2014, în prima zi de Paşte, începând cu ora 14.00, sunteţi ­aşteptaţi la „Împuşcatul cocoşului”, eveniment organizat de Primăria comunei Apaţa.
Este vorba de un obicei tradiţional, specific comunităţii din Apaţa. Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă împuşcarea cocoşului care i-a trădat. Astăzi, participanţii la acest obicei sunt copiii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor şi tragerea la ţintă cu arbaleta. Locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat. În fiecare an, în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică, întreaga ­comunitate maghiară, copiii în special, participă la acest străvechi obicei.
Alaiul ce porneşte de la o gazdă colindă uliţele satului îndreptându-se spre un deal din afara localităţii, unde are loc „judecata cocoşului”.
A doua zi de Paşte, luni, 21 aprilie 2014, începând cu ora 13.00, sunteţi aşteptaţi la obiceiul tradiţional Plugarul, care va avea loc în satul Vad.
Obiceiul „Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.
„Plugarul” este un obicei de primăvară, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an. Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări.
Plugarul îi stropeşte apoi pe săteni.

Comentarii

Ultimă oră