Sari la conținut

Operaţiune dificilă pentru recuperarea trupurilor turiştilor din Iaşi

operatiune-dificila-pentru-recuperarea-trupurilor-turistilor-din-iasi

Trupurile neînsufleţite ale celor trei turişti morţi în Munţii Făgăraş au fost recuperate cu ajutorul elicopterului. Nouă salvamontişti din echipele Victoria, Săcele, Zărneşti şi Sibiu au intervenit pentru recuperarea celor trei cadavre.

Salvamontiștii au coborât miercuri cu ajutorul elicopterelor în zona în care au fost reperate primele două cadavre. Riscul de avalanşă în zonă a fost de gradul 4 pe o scara de la 1 la 5.

Toți trei turiștii erau din Iași. Este vorba despre un băiat de 18 ani, tatăl său de 62 de ani și un prieten al acestuia, în vârstă de 64 de ani.

Oamenii încercau să atingă Vârful Moldoveanu și erau alpiniști cu experiență. Din acest motiv, familia nu a fost îngrijorată inițial.

Cei trei obișnuiau să meargă des în expediții și cunoșteau bine traseele. Din primele date, se pare că cei trei au alunecat pe stânci.

Operaţiunea de recuperare a fost extrem de dificilă din cauza pericolului mare de avalanşă. Din locul în care i-a lăsat elicopterul, salvatorii au mers peste jumătate de oră, asiguraţi în corzi, până în zonele de intervenţie.

Zonele în care se aflau cele trei trupuri erau extrem de accidentate, temperaturile pe creastă înregistrau valori foarte ridicate, existând astfel pericol permanent de avalanşă, fapt ce a impus salvatorilor atenţie mărită şi alegerea unor trasee de recuperare şi transport a trupurilor cât mai puţin expuse căderilor de pietre sau alunecărilor de zăpadă.

În 2017, tot în luna aprilie, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi doi tineri de mare perspectivă, deţinători de recorduri mondiale în alpinism, au pierit într-o avalanşă în Munţii Retezat.

Comentarii

Ultimă oră