Sari la conținut

Ordonanţa Militară nr. 3, interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu câteva excepţii

ordonanta-militara-nr-3-interzice-circulatia-tuturor-persoanelor-in-afara-locuintei-cu-cateva-exceptii

Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu unele excepţii. Cei peste 65 de ani se deplasează între orele 11 - 13!

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat marţi că a emis Ordonanţa Militară 3 prin care se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu excepţia celor care merg la serviciu, la cumpărături de primă necesitate sau pentru animalele de companie. Cei peste 65 de ani se deplasează în intervalul orar 11 - 13.

Principalele declaraţii:


     „Stimaţi români, Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani ne-a lovit şi pe noi. Vorbim de acest virus cumplit care ne-a lovit pe noi şi lumea întreagă. În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate şi în ţara noastră. Asta ne-a determinat să acţionăm imediat şi să luăm măsuri mai dure, măsuri pe care le-am anunţat deja, gradual, în primele două ordonanţe militare. Vreau să vă asigur pe cei care sunteţi în carantină sau în izolare că de aici, de la pupitru, vă vorbim şi în calitate de părinţi, de bunici sau de fii. Ne aflăm şi noi în situaţia multora dintre dumneavoastră care nu şi-au mai văzut cele mai dragi fiinţe de multe zile. Îi îndemn pe cei care încă nu conştientizează pericolul să se trezească. Nu ne jucăm cu sănătatea publică. Noaptea trecută, numărul mare de persoane sancţionate ne arată două lucruri: Angajaţii MAI şi-au făcut treaba. Sunt încă foarte mulţi români care nu conştientizează pericolul la care se expun”, a declarat Marcel Vela.


    Ministrul Vela a subliniat că este foarte importantă respectarea noilor reguli, admiţând că nimănui nu îi face plăcere să stea departe de cei dragi. „Dar, vă rugăm să înţelegeţi, mai bine nu îi vedeţi pentru 14 zile, o lună, două, decât să îi pierdeţi pentru totdeauna", a spus Vela. El a mai spus că, dacă toată lumea acţionează corect acum, „evităm un posibil dezastru viitor" şi a adăugat că ceea ce trăim noi azi este cât se poate de serios.


    „Dar dacă toţi gândim şi acţionăm corect acum, evităm un posibil dezastru viitor. Împreună vom reuşi şi vom fi puternici", a mai spus Marcel Vela.

Măsuri din noua ordonanţă militară:

- Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes de serviciu, deplasarea pentru asigurarea de bunuri, adică sunt permise doar deplasările pentru cumpărături, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală. Mai sunt exceptate deplasările din motive jusitificate, îngrijirea copilului, a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt excluse activităţile sportive de echipă.


- Deplasarea în scopul donării de sânge şi în scop umanitar şi voluntariat, pentru activităţi agricole sunt alte excepţii.


- Circulaţia persoanelor peste 65 de ani este permisă numai între 11 şi 13, pentru deplasarea pentru cumpărarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază, pentru asistenţă medicală, pentru îngrjirea unui minor, pentru necesităţile animalelor. Este permisă şi în afara acestui interval pentru activităţi profesionale sau activităţi agricole.


- Angajaţii vor dovedi deplasarea la serviciu prezentând legitimaţia de serviciu sau adeverinţă semnată de angajator. Liber profesioniştii şi PFA prezintă declaraţie pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă numele, data naşterii, motivul deplasării, data, semnătura. Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate şi de pe telefon sau tabletă.


- Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.


- Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.


- MApN asigură preluarea în pază a unor obiective păzite acum de Jandarmerie, activităţi de ordine publică şi va asigura personal pentru sprijinirea poliţiei de frontieră.


- Documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgenţă.


- Suspendarea temporară a activităţii comerciale în mall-uri nu se aplică vânzării produselor electronice şi electrocasnice în cazul firmelor care asigură şi livrarea la domiliciu sau la sediul cumpărătorului şi nici centrelor de optică medicală.

Ordonanţă Militară numărul 3, în întregime:

Art. 1. – Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:


a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:


a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:


a) angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.


(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.


(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.


(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.


(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.


(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 6. – (1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora.


(2) Evidenţa persoanelor fără adăpost se actualizează şi se raportează săptămânal la Centrul judeţean/al Municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei. (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 7. – (1) Instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia de a marca zona destinată accesului cetăţenilor/clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri.


(2) Administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti.


(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale.


(3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloţilor la bordul navelor, sosite din zonele de risc roşii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecţie stabilit de Direcţia de sănătate publică Constanţa sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roşie/galbenă.


(2) Se interzice accesul navelor maritime şi fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roşie/galbenă, în următoarele două zone de staţionare în ancoră: a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră; b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe. (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.


Art. 10. – Ministerul Apărării Naţionale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:


a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecţie este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
b) personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor de ordine publică;
c) personal şi mijloace logistice pentru sprijinirea activităţilor Poliţiei de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

Art. 11. – Pentru verificarea respectării condiţiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituţiile de securitate naţională vor proiecta sisteme de comunicaţii şi aplicaţii informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a comunica în timp real şi permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.


Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgenţă, eliberate de autorităţile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanţa militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activităţi permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:


„(21) Suspendarea temporară a activităţii comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică: a) vânzării produselor electronice şi electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului; b) vânzării produselor şi serviciilor de optică medicală.”
(2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:


a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală pentru măsurile prevăzute la art.1 - 4;
b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;
c) Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;
d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;
e) Autoritatea Navală Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 15. – (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


(2) Prevederile art.4 şi 5 din Ordonanţa militară nr.2/2020 îşi încetează aplicabilitatea.
(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

Comentarii

Ultimă oră