Papa Benedict al XVI-lea îşi va da demisia din funcţia pontificală pe care o deţine din 2005. Papa a motivat că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale. Postul va deveni vacant din 28 februarie.
"După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian", a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii în franceză realizată de Vatican ulterior.
Papa Benedict al XVI-lea s-a născut la 16 aprilie 1927 Marktl am Inn, Bavaria. Înainte de a deveni papă numele lui era Joseph Alois Ratzinger. A fost ales la 19 aprilie 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea.Este cel de-al 265-lea Papă în istoria Bisericii Romano-Catolice şi primul papă german după 482 de ani.
Anunţul lui Benedict al XVI-lea privind renunţarea la pontificat (text integral)
'Preaiubiţi fraţi,
V-am convocat la acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei cauze ale canonizării, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa bisericii.
După ce mi-am scrutat în mod repetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că, din cauza vârstei avansate, nu mai am forţe pentru a exercita aşa cum se cuvine misiunea petrină (încredinţată de sfântul Petru - n.red.). Sunt foarte conştient că această misiune, prin natura sa spirituală, trebuie dusă la bun sfârşit nu doar cu fapte şi cuvinte, ci şi - în aceiaşi măsură - cu suferinţă şi rugăciune.
Totuşi, în lumea de astăzi, supusă unor transformări rapide şi zguduită de întrebări de profundă relevanţă pentru o viaţă de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a anunţa Evanghelia, este nevoie atât de o vigoare a trupului, cât şi a spiritului, vigoare care, în ultimele luni, a slăbit în mine în aşa măsură încât trebuie să-mi recunosc incapacitatea de a-mi îndeplini în mod adecvat misiunea ce mi-a fost încredinţată.
Din acest motiv şi pe deplin conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunţ la misiunea de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, ce mi-a fost încredinţată de Cardinali la 19 aprilie 2005, astfel că, din 28 februarie 2013, orele 20:00, tronul Romei, tronul Sfântului Scaun, va rămâne vacant şi va trebui convocat, prin intermediul celor care au această competenţă, Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif.
Preaiubiţi fraţi, vă mulţumesc din inimă pentru toată iubirea şi strădaniile cu care m-aţi susţinut în misiunea mea şi vă cer iertare pentru toate defectele mele.
Acum, să încredinţăm Biserica în grija Păstorului Nostru Suprem, Domnului Nostru Iisus Hristos, şi s-o implorăm pe Maria, Sfânta sa Mamă, să-i asiste cu bunătatea sa maternă pe Părinţii Cardinali în alegerea noului Suveran Pontif. În ceea ce mă priveşte, mi-aş dori să servesc din toată inima Sfânta Biserică a lui Dumnezeu şi pe viitor, printr-o viaţă dedicată rugăciunii.
Decizia lui Benedict al XVI-lea deschide calea pentru convocarea unui Conclav care să aleagă un nou suveran pontif înainte de sfârşitul lunii martie, în condiţiile în care, în acest an, Paştele catolic se sărbătoreşte la 31 martie.
UPDATE:
Cotidianul El Pais publica si el o lista cu favoritii a succesiunea actualului papa. In fruntea listei se afla arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, si cardinalul ghanez Peter Turkson. Sanse are si cardinalul din Honduras, Oscar Rodriguez Maradiaga (arhiepiscop de Tegucigalpa) si cel nigerianul Francis Arinze.
La casele de pariuri, sansele cele mai mari le au cardinalul nigerian si cel din Ghana, urmati de arhiepiscopul de Milano. Tot la casele de pariuri numele dat cel mai probabil pentru viitorul papa este Petru, un nume papal care nu a fost luat decat de cativa antipapi. Suveranii pontifi s-au ferit sa-si ia numele Sfantului Petru, primul episcop al Romei.