Sari la conținut

Parcul Industrial Metrom încheie 2013 cu rezultate bune

parcul-industrial-metrom-incheie-2013-cu-rezultate-bune

După ce criza a „lovit” în plin acum câțiva ani și în Parcul Industrial Metrom (PIM), societatea brașoveană are toate șansele să încheie 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe profit.

Dacă în 2012 acesta a fost de aproape 200.000 de lei, după cum afirmă directorul general Silviu Hârșovescu ”chiar dacă acum va fi și cu un leu mai mare, tot creștere este. Din câte observăm la firmele care și-au închiriat spații în parcul nostru, criza nu s-a terminat. Aproape toate au probleme, au de încasat, au de achitat, nu le e ușor. Noi ne-am asigurat profitul, de un an de când am venit aici, prin încasarea datoriilor pe care chiriașii le aveau de mult timp. Le-am creat facilități, i-am ajutat – în limitele legii -. N-are rost să-i <omorâm>, pentru că, până la urmă, de la ei vin banii pe chirii. Așa am și reușit să revenim pe linia de plutire și ne-am putut achita și obligațiile către Consiliul Județean Brașov. Acestuia, în calitate de acționar unic, îi revine an de ano cotă de 50% din profitul obținut. Doar că de trei ani încoace, din cauza crizei, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Din fericire, noi am plătit acum suma aferentă și pe anul trecut, dar și pe ceilalți doi ani din urmă”.

  • Grad de ocupare de 100%

Parcul Industrial Metrom deține 6,37 ha, din care suprafața construită este de 2,7 ha. Cele 17 firme care își desfășoară activitatea în incinta sa au profile de activitate diverse, de la depozite frigorifice, hale de producție sau de depozitare și până la… un hotel. O singură societate este cu capital străin, restul fiind autohtone. Acest lucru este de bun augur, deoarece rolul înființării parcurilor industriale este tocmai de a încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători. Prin lege, parcurile industriale sunt scutite de plata impozitului pe teren și pe clădiri, acest fapt fiind benefic pentru chiriași, care în alte condiții ar trebui să achite o chirie mult mai mare. Una dintre halele de 1.000 mp,ce stătea neocupată de ceva vreme, se pare că-și va găsi chiriaș în primele luni ale anului ce vine, solicitantul cerând pe lângă utilități și câteva dotări minime. Astfel, dacă la ora actuală gradul de ocupare a spațiilor închiriate ce aparțin PIM este de 95%, se va ajunge la 100%.

  • Pași spre… normalitate

    În ultimul an, imaginea PIM s-a schimbat radical. Clădirea de birouri, care arăta jalnic, ca cele din anii `70, a fost termoizolată și zugrăvită, s-a amenajat  o parcare în fața imobilului, fiind reabilitată și o hală mare, ce se întinde pe 5.000 mp. „Am avut mulți solicitanți pentru spații, dar se speriau când vedeau cum arată. Ne spuneau clar că în asemenea locuri nu-și pot primi clienții, că este nevoie de condiții civilizate, lucru care acum – în sfârșit - s-a și întâmplat. Din păcate, căile de acces nu sunt ale noastre, așa că tot ce putem face este să încercăm să acoperim cât putem și cum putem gropile din asfalt ”, a mai spus reprezentantul parcului.Recent, societatea Metrom  a transmis o adresă către PIM, prin care își manifestă disponibilitatea de a vinde hala de 1.000 mp, ultima pe care o mai deține în clădirea de birouri. Silviu Hârșovescu considerăcă „este un lucru bun că cei de la ROMARM vând spații. Tot acolo, ei au și o stație de transformare, ce ne-ar fi foarte utilă. Ar fi foarte bine dacă am putea lua cele două obiective . Noi chiar am vrut să achiziționăm un transformator, dar costă aproximativ 500.000 de lei, bani pe care nu-i avem. Bineînțeles că suntem interesați și de achiziția halei, depinde ce preț vor cere. Avem chiar acum un chiriaș în spatele respectivei hale, cu o suprafață de 400 mp, care însă trebuie să treacă prin spațiul lor și să le plătească pentru calea de acces, nefiind decât o singură intrare”.

Proiecte ambițioase  pentru 2014

Conducerea PIM se gândește la înființarea unui al doilea parc industrial, undeva în jurul Brașovului. „Aici în incintă ar mai fi posibil să cumpărăm hale vechi, dar nu se merită, pentru că sunt într-un stadiu avansat de degradare și s-ar cheltui enorm pentru reabilitarea lor. Am fost de curând la inaugurarea unui nou parc industrial lângă Galați. Au șapte hectare, au îngrădit zona, au amenajat o clădire de birouri, au drumuri de acces și utilitățile necesare (apă, curent, gaz). Cei interesați vin și își construiesc singuri halele de care au nevoie. Acum acestea se realizează din panouri ușoare, mult mai ieftine și mai ușor de întreținut. Nu în ultimul rând este și mult mai rapid, practic, într-o lună un asemenea spațiu poate deveni funcțional. Iar dacă acum la chiriașii noștri lucrează aproximativ 450 de angajați, la noul parc s-ar mai putea înființa circa 1.000 de noi locuri de muncă. Vorbim de o suprafață de minim cinci hectare, fiind o condiție prevăzută de lege. Părerea mea e că, în afară de viitorul aeroport și de viitoarea autostradă, la ora actuală nici o altă activitate economică din Brașov nu poate genera atât de multe locuri de muncă. În plus, existența unui al doilea parc ne-ar putea ajuta și în accesarea de fonduri europene”, a mai precizat Hârșovescu.

Comentarii

Ultimă oră