Sari la conținut

PDL pregăteşte ultima ofertă de compromis pentru UDMR în privinţa reorganizării administrative a ţării.

Dacă până acum, în Coaliţia guvernamentală, se vorbea despre comasarea judeţelor, ultimele discuţii vizează ştergerea cu totul a actualelor delimitări administrative şi trasarea noilor regiuni de la zero, anunţă Gândul.
Ne întoarcem la stalinism? Modelul de la care pleacă planul democrat-liberalilor este cel aplicat în România în perioada 1960-1968, în perioada stalinistă. (vezi galerie foto)

Braşovul se uneşte cu Sibiu şi Covasna. Potrivit jurnaliştilor de la Gândul, Braşovul ar cuprinde judeţele Sibiu şi Covasna, în timp ce Bacăul ar primi autoritate asupra Neamţului. S-ar reînfiinţa regiunile istorice Banat, Maramureş şi Oltenia, iar Moldova ar fi împărţită în două regiuni: una care va cuprinde Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani , cu capitala la Iaşi şi o a doua care se va întinde pe teritoriul judeţelor Bacău, Vaslui şi Vrancea, cu capitala la Bacău.
Pentru delicata problemă a Ţinutului Secuiesc, pedeliştii au în vedere spargerea în două a actualelor judeţe cu populaţie majoritar maghiară, astfel încât Harghita şi marea parte a Mureşului să fie reunite într-o singură regiune, iar Covasna să treacă sub autoritatea Braşovului.
În cazul în care se vor lovi de un refuz al partenerilor de guvernare, democrat-liberalii ar putea apela la propunerea preşedintelui PDL Braşov, George Scripcaru, care a lansat încă din primăvară ideea recunoaşterii ca entitate culturală a Ţinutului Secuiesc, dincolo de graniţele administrative ale regiunilor.

Regiunea Stalin.

La 6 septembrie 1950, Marea Adunare Naţională a votat Legea nr. 5 pentru împărţirea teritoriului Republicii Populare Române în regiuni, oraşe, raioane şi comune. Astfel, au fost create 28 de regiuni şi 177 raioane. Regiunea Stalin avea în subordine raioanele: Stalin, Ciuc, Odorhei, Racoş, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc. În urma Decretului cu nr. 331 din 27 septembrie 1952, numărul regiunilor a fost redus la 18. Raioanele Ciuc, Odorhei, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc trec la nou înfiinţata Regiune Autonomă Maghiară. În schimb, în Regiunea Stalin sunt incluse raioanele Sibiu, Făgăraş, Mediaş, Agnita, Sighişoara şi Târnăveni. Prin Decretul nr. 12 din 1956, numărul regiunilor s-a redus la 16, dar Regiunea Stalin a rămas neschimbată. În 1960, denumirea regiunii şi a oraşului reşedinţă sunt schimbate înapoi în Braşov.

Comentarii

Ultimă oră