Sari la conținut

Pe 6 decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae

pe-6-decembrie-il-sarbatorim-pe-sfantul-nicolae

În fiecare an, în 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai iubiţi sfinţi, Sfântul Nicolae, numit şi „făcătorul de minuni”, pentru multimea de miracole săvârşite în timpul vieţii. Este considerat ocrotitorul Greciei, Rusiei, dar şi al mai multor oraşe din Europa.

Sărbătoarea este atât de mare încât până şi cei care ţin Postul Crăciunului au în 6 decembrie, dezlegare la peşte.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Parinţii i-au pus la naştere numele de Nicolae care înseamnă „biruitor de popor”. Încă din copilărie, acesta ducea o viaţă sfântă. Sfântul Nicolae s-a dovedit darnic chiar de la moartea parinţilor săi, când şi-a oferit toată averea săracilor călătorind apoi la Ierusalim ca prelat.

A fost ales să conducă eparhia din Mira. A primit această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. A păstorit într-o vreme când învăţăturile greşite despre Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate şi a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.


  S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci.

Un fel de “avanpremieră” a sărbătorii Crăciunului, sărbătoarea de Sfântul Nicolae, prăznuită pe 6 decembrie, este una deosebit de populară în ortodoxie.

În ţara noastră, popularitatea acestei sărbători se datorează în mare măsură şi numărului mare de persoane care poartă acest nume şi îşi serbează onomastica în această zi.


  Sfântul Nicolae este cunoscut în religia ortodoxă ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al călătorilor, fetelor nemăritate, comercianţilor sau copiilor. Se spune despre el că opreşte furtuna pe mare, readuce la viaţă un marinar căzut de pe catarg, vindecă boli incurabile.

La noi, mai ales în Ardeal, numeroase biserici poartă hramul Sfântului Nicolae, iar în Bucureşti, mâna sa dreaptă se păstrează la biserica Sfântul Gheorghe, acolo unde se gasesc şi mormântul lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi.

Credinţa populară menţionează faptul că iarna începe cu adevărat la Sfântul Nicolae, iar ninsoarea coincide cu momentul în care acesta îşi scutură barba. În această zi se fac farmece, se prognozează vremea şi se pun crenguţe în apă pentru a se vedea care va fi rodul livezilor în anul care va veni. De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Se mai spune că în această zi Sfântul Nicolae se ascunde de Soare și-și scutură barba de ninsoare.

În ziua Sfântului Nicolae este bine să fii darnic şi iubitor cu cei din jurul tău. Zgârcenia nu doar că este considerată un păcat, dar îl mânie pe Sfântul săracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuieluşă.

În ziua Sfântului Nicolae, nu este bine să te cerţi cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineaţă zilei de 6 Decembrie este să oferi un cadou unui sărman. Orice cadou simbolic, chiar şi un covrig, îi va însenina ziua celui sărman.

În această zi de nare sărbătoare nu e bine să speli rufe, nici de mână şi nici folosind maşină de spălat. Munca în zi de sărbătoare este considerată o ofensă la adresa sfinţilor şi a lui Dumnezeu.

Nu ai voie să treci nepăsător pe lângă necazurile celor din jurul tău. Trebuie să îi linişteşti pe cei care nu o duc tocmai bine în această perioadă.

Se spune că Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare în jurul datei sfântului. Este bine să te speli pe faţă cu zăpada, dacă a nins, pentru că asta aduce prosperitate şi sănătate.

Ceea ce e clar e că astăzi se ciocnesc o mulţime de pahare, se mănâcă prajiturele şi se spune „LA MULŢI ANI”!


  Peste 811.000 de romîni îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Dintre aceştia , 523.000 sunt bărbaţi, iar 287.000 sunt femei.

Dintre bărbaţii care îl au patron spiritual pe "Sfântul Nicolae", cei mai mulţi poartă numele Nicolae, dar avem şi Niculai sau Neculai, ori Nicuşor, Totodată, avem ân România şi persoane care poartă în cartea de identitate numele de Niculae, Nicu, Nicolaie sau chiar Nikolaos, Nick, Nikos şi Nik. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.


  Statisticile mai arată că dintre femeile sarbatorite astazi, cele mai multe poartă numele Nicoleta, urmate de Niculina sau Nicolina, apoi Nico, Niculiţa sau Necoliţa.

Potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Braşov, în judeţul nostru sunt aproape 7.000 de femei cu numele Nicoleta, Niculina, Niculiţa şi peste 17.700 de bărbaţi cu numele Nicolae sau Niculiţă.


  Pentru toţi sărbătoriţii de astăzi LA MULŢI ANI ! În această zi deosebită primiţi cele mai frumoase gânduri de sănătate, fericire, împliniri şi realizări pe toate planurile! Să aveţi o viaţă frumoasă pe care să o petreaceţi în bogaţie şi veselie, iar casa să vă fie fie îmbelşugată şi masa mereu plină.


  LA MULŢI ANI Nicolae, Nicoleta, Nico, Niculina, Nicu, Nae, Nicola, Niculae, Nicuşor! Să aveţi parte de tot ce e mai bun!

Comentarii

Ultimă oră