Sari la conținut
pelerinaj-cu-moaste-la-brasov-si-cristian

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion și o parte din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul vor fi aduse astăzi, 4 mai 2018, la Brașov, în primă fază la Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov.

Tot astăzi, cu începere de la ora 18:30 are loc un ceremonial militar și religios prilejuit de dezvelirea monumentului dedicat lui Mihai Viteazul ridicat în curtea Jandarmeriei.


  Sâmbătă, 5 mai 2018, la mănăstirea „Sfântul Efrem” din comuna Cristian, va avea loc un ceremonial religios prilejuit de aducerea a Sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion și aducerea unei părți din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul. Ceremonialul va începe la ora 10.00.

Tot la mănăstirea „Sfântul Efrem” din comuna Cristian va avea loc în 9 mai 2018 un ceremonial militar și religios prilejuit de sărbătoarea Zilei Independenței de Stat a României și sărbătorirea Centenarului României. În aceeași zi va avea loc la Brașov o procesiunea de deplasare a sfintelor moaște la monumentele comemorative din municipiul Brașov.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei vor fi găzduite și de Biserica „Schimbarea la Față” (de la Micșunica), din municipiul Brașov, în data de 9 mai, de la ora 18.30. Acest prilej constituie un moment unic pentru cei aflați în nevoie din regiune să se poată închina la osemintele acestor sfinți, ale căror zile de pomenire sunt sărbători naționale bisericești în calendarul ortodox.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov va organiza, astăzi, 4 mai 2018 un ceremonial militar și religios de excepție la care sunt invitați să participe toți brașovenii, dar și turiștii.

Evenimentul va începe de la ora 16.00, cu o conferință a preoților militari din Ardeal condusă de P.S. Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei, iar de la ora 18.00 va fi organizat ceremonialul militar și religios de întâmpinare a Moaștelor Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a moaștelor primilor Martiri Epictet și Astion. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei.

 Moaștele vor fi depuse la biserica din incinta Jandarmeriei, iar pelerinii se vor putea închina și ruga la osemintele sfinte începând cu ora 20.00.

Acesta vor rămâne la Jandarmerie până sâmbătă dimineața, la ora 10.00, după care vor fi duse în cadrul unei procesiuni militare și religioase la Mănăstirea Sfântul Efrem de la Cristian. Chiar dacă este vorba de o unitate militară, accesul la eveniment este deschis pentru toate persoanele.

Anul acesta, la Brașov și în Cristian, zeci de instituții private sau de stat și-au dat mâna în vederea organizării celor mai mari manifestări naționale prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, în cadrul Centenarului Marii Uniri. Sărbătorile se desfășoară în contextul Anului Omagial al Unității de Credință și de Neam, al Anului Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, precum și pe fondul dorinței de unire dintre România și Basarabia și crearea României Mari.

Evenimentele îmbină ceremonii militare și religioase impresionante și cuprind dezvelirea unui monument al Domnitorului Mihai Viteazul la Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov, sfințirea locului unde va fi construit Monumentul Eroilor Națiunii Române de la Bartolomeu și a tuturor celor morți în războaiele de eliberare națională a Transilvaniei, atât în Primul Război Mondial, cât și în cel de-Al Doilea.


    Având în vedere anvergura acestor evenimente naționale care se vor desfășura în perioada 4–14 mai 2018 la Brașov și în comuna Cristian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și-au dat acordul în vederea organizării pelerinajelor, ca urmare a demersurilor făcute de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit al Ardealului Laurențiu și au binecuvântat totodată ca racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, Protectorul Națiunii Române, precum și simbolic, raclele cu osemintele Sfinților Epictet și Astion din Mănăstirea Halmirisului (primii martiri ortodocși documentați de sinaxarele Bisericii Ortodoxe Române) să vină la Brașov într-un ceremonial impresionant alături de racla cu o parte din osemintele Domnitorului Mihai Viteazul, întregitorul de neam și națiune.

Preoții militari din Ardeal care deservesc unitățile Jandarmeriei, vor participa la o sesiune de comunicări științifice, ce va avea loc în zilele de 4 – 5 mai la Inspectoratul de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Brașov și la Biserica Înălțarea Domnului din curtea acestuia.


  Programul ceremoniei:

14.30 – 14.40, Monumentul Eroilor Bartolomeu – Ceremonial militar și religios;
14.50 – 15. 10, Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă – ceremonial militar și religios;
15.20 – 15.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei – efectuare slujbă Ectenie;
15.40 – 15.50, Troița de la Podul Crețului – efectuare slujbă Ectenie;
16.00 – 16.10, Monumentul Soldatului Necunoscut din Piața Unirii – efectuare slujbă Ectenie;
16.40 – 16.50, Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – efectuare slujbă Ectenie;
17.00 – 17.10, Monumentul Luptătorilor Anticomuniști din Piața Teatrului – efectuare slujbă Ectenie;
17.20 – 17.40, Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa – ceremonial militar și religios;
18.10 – 18.20, Monumentul Revoluției din 1987 Brașov – efectuare slujbă Ectenie

..........................................................

Programul manifestarilor din acest week-end:

04 MAI 2018 – ORA 17:00
– Ceremonial religios de primire a Sfintelor Moaște - Parohiile Blumana VIII și II, Bdul Saturn nr. 33, Brașov

04 MAI 2018 – ORA 17:30
– Jandarmeria Brașov - Ceremonial militar și religios
   Dezvelirea Monumentului lui Mihai Viteazul

05 MAI 2018 – ORA 10:30
– Ceremonial religios de primire a Sfintelor Moaște in Biserica Schitului „Sf. Efrem cel Nou" - Cristian


05 MAI 2018 – 09 MAI 2018
– Slujbe liturgice și pelerinaje religioase la Sf. Moaște ale Sf. Andrei - Protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion

06 MAI 2018 - ORA 12:00
– Concert Extraordinar Corul de Copii „Flori de Munte – Tasca Neamt"– coord. Marius Coserariu – în fața Catedralei „Schimbarea la Față" – Bdul Saturn 33, Brașov

Comentarii

Ultimă oră