Sari la conținut
pericol-de-inundatii-din-cauza-castorilor-(1)

Câteva familii de castori s-au pus serios pe treaba şi au creat în judeţ câteva baraje pe cursurile de ape. Aceste blocaje pot inunda terenurilor agricole din zonă, spre disperarea locuitorilor şi spre îngrijorarea autorităţilor.
Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă despre situaţia pe care o pot crea barajele formate de coloniile de castori de pe cursurile de ape. Informaţia a ajuns şi la prefectul Braşovului Mihai Mohaci.
„Fiind nişte animale rozătoare, produc nişte baraje pe cursurile de apă. Deci, sunt riscuri mari de producere a unor inundaţii. De asemenea, mai pot să-şi facă nişte vizuini în corpul lucrărilor de apărare, adică la diguri. Iarăşi există pericol de infiltraţii ” a declarat Artur Dumitraşcu, şef Dispecerat Apărare împotriva inundaţiilor.
„O să vedem ce influenţe pot avea. O să discutăm cu cei de la Mediu, pentru că situaţia pare simplă la prima vedere. Ne uităm la televizor, ne bucurăm că există aceste animale. Dar ele pot să producă pagube mari în realitate.  Animalele fiind protejate  de lege, trebuie să vedem ce moduri de intervenţie putem aplica” Mihai Mohaci, prefect Braşov.
Specie protejată. Castorii au dispărut din România prin 1970, motiv pentru care anumite zone au fost din nou populate. Prin anii 90, autorităţile române adus din Bavaria aproximativ o sută de exemplare, care au fost eliberate în trei dintre bazinele hidrografice majore ale României. Vorbim despre Mureş, Ialomiţa şi Olt. Anul trecut, au fost identificate mai mult de 1.500 de castori, care nu doar că s-au adaptat foarte bine în apele româneşti unde au fost aduse, dar au şi migrat.
Conform literaturii de specialitate, castorul poate migra câte 35 de kilometri pe noapte. Prezenţa acestor animale reprezintă, spun specialiştii în ecologie, un bioindicator al calităţii apelor şi mediului înconjurător. Autorităţile locale vor ca în această săptămână să viziteze familiile de castori şi să găsească o soluţie pentru evitarea inundaţiilor, dar în aşa fel încât să nu afecteze în vreun fel specia protejată de lege.
Trebuie găsită o soluţie pentru ţinerea sub control a populaţiei de castori, în condiţiile în care aceştia nu au duşmani (de ex. lupul), iar înmulţirea lor va crea probleme din ce în ce mai mari. Supranumiţi şi „inginerii animalelor” castorii pot construi adevărate baraje din lemne şi vreascuri ce pot ajunge şi la 3 metri  înălţime.

Comentarii

Ultimă oră