Sari la conținut

Perioada de probă pentru muncitorii necalificați, negociată la 14 zile calendaristice

perioada-de-proba-pentru-muncitorii-necalificati-negociata-la-14-zile-calendaristice

Schimbare majoră în Codul muncii, cu privire la muncitorii necalificați.


  Muncitorii necalificați vor fi angajați cu o perioadă de probă, care nu va putea depăși 14 zile calendaristice, conform ultimelor înțelegeri şi negocieri dintre patronate și sindicate pentru modificarea Codului Muncii.

Negocierile pornesc de la o inițiativă cetățenească de modificare a Codului Fiscal, aprobată de Senat în urmă cu un an, care face referire în mod particular la perioada de probă necesară la angajarea unui muncitor necalificat.

Forma adoptată de Senat, care nu este încă aplicată (fiind nevoie și de avizul deputaților), a păstrat dispozițiile actuale pentru verificarea aptitudinilor unui salariat, cu o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere stabilită la momentul încheierii unui contract de muncă, dar a introdus o perioada de probă distinctă pentru muncitorii necalificați, de 10 zile lucrătoare.

Acum, sindicatele și patronatele, care negociază forma finală a proiectului pentru a fi adoptată în Camera Deputaților și aplicată, au stabilit ca această perioadă de probă să fie fixată la 14 zile calendaristice.


  Regulile perioadei de probă au fost detaliate în proiect, cu menționarea explicită că, la finalul acestei perioade, angajatorul poate dispune concedierea angajatului pentru lipsa de corespundere profesională, angajatul poate denunța contractul de muncă în mod unilateral prin notificare scrisă sau părțile pot conveni de comun acord încetarea contractului de muncă.

Sursa: Profit.ro

Comentarii

Ultimă oră