Sari la conținut

Peste 170 000 de persoane au trecut, anul trecut, pragul Bibliotecii Judeţene

peste-170-000-de-persoane-au-trecut-anul-trecut-pragul-bibliotecii-judetene

În 2012 au trecut pragul Bibliotecii Judeţene Braşov peste 170 de mii de persoane. Potrivit directorului instituţiei, Daniel Nazare, anul trecut s-au împrumutat nu mai puţin de 360 de mii de cărţi. În judeţul Braşov sunt 3 biblioteci municipale, 6 biblioteci orăşeneşti şi 45 de biblioteci comunale. La Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov sala de lectură este deschisă de luni până vineri între orele 08- 19:45, iar sâmbătă între 10:00 şu 14:00, iar secţia de împrumut funcţionează de luni până vineri între orele 08:00 – 19:45, iar sâmbăta şi duminica de la 10:00 la 14:00.

Ce face românul la bibliotecă? Deşi împrumutul cărţilor a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulţi utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa informații în soluţionarea unor probleme legate de: sănătate, educație, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenții agricole. Aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică.7,8 milioane de români și-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică. Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundației Bill&Melinda Gates, în perioada octombrie – noiembrie 2012, şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice și ce impact au în viaţa de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.

Potrivit unui studiu realizat în 17 ţări europene, printre care şi România, arată că importanța bibliotecilor publice pentru români a crescut și este similară cu cea europeană. Importanța bibliotecilor publice în comunitățile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil faţă de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat în 17 ţări europene realizat de TNS pentru Fundația Bill & Melinda Gates și care a evaluat impactul bibliotecilor publice în viața românilor.

2,6 milioane de români frecventează bibliotecile publice. Astăzi, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanțare suplimentară, media europeană fiind de 40%. Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității, situând România pe locul 5, după țări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că și-au rezolvat cel puțin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.

Comentarii

Ultimă oră