Sari la conținut

Peste 38.500 de brașoveni sărbătoriți de Sfântul Mihail si Gavriil

peste-38500-de-brasoveni-sarbatoriti-de-sfantul-mihail-si-gavriil

Peste 1,3 milioane de români îşi vor aniversa onomastica sâmbătă, 8 noiembrie, de Sfântul Mihail si Gavriil. Potrivit Direcţiei Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din județ, peste 38.500 de braşoveni poartă numele de Mihail, Gavril sau derivate ale acestora. Sunt 17.599 de femei care poartă prenumele Mihaela, Mihaiela, Gabriela și 20.965 de bărbați cu prenumele Mihai, Mihail, Mihăiță, Gabriel, Gabi, Gavril și Gavrilă.


În credinţa populară există câteva supersţitii legate de această zi. De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.
Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.
Arhanghelul Mihail este cel care luptă împotriva diavolului şi cel care se află la căpătâiul unui om atunci când acesta se află pe patul de moarte. Tot el este şi deţinătorul cheilor Raiului.

Comentarii

Ultimă oră