Sari la conținut

„Plagiază și fură sau taci și îndură”, spune deputatul PNL Maria Grecea

plagiaza-si-fura-sau-taci-si-indura-spune-deputatul-pnl-maria-grecea

Plagiază și fură sau taci și îndură. Sau despre cum vrea PSD să continue politizarea învățământului

În data de 10 septembrie, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, tehnocratul Mircea Dumitru, a făcut un prim pas spre depolitizarea sistemului educațional, aprobând metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, dosarele de concurs vor fi depuse începând cu data de 13 septembrie, procedura urmând să fie finalizată în data de 16 decembrie.

Decizia nu a deranjat foarte mult cadrele didactice, în schimb i-a înfuriat la culme pe social-democrați, care au început o campanie pentru a determina MENCS să amâne concursurile, în speranța că vor păstra în functiile de conducere ale institutiilor de învățământ clientela PSD cu care pot constrânge cadre didactice, dar și părinți, să susțină partidul.

Cel mai controversat lucru rămâne modul în care fostul ministru al educației, Ecaterina Andronescu, a ales să intervină în această situație.

În loc să invite în comisie sau să inițieze o dezbatere atât cu reprezentanții cadrelor didactice, cât și cu membrii Guvernului, fostul ministru a preferat să amendeze o lege care nu are nici o legătură cu managementul instituțiilor de învățământ și care se afla la comisia raportoare din camera decizională (Senat). Prin amendamentul propus, organizarea concursurilor se poate face numai după finalizarea semestrului al II-lea și până la începutul noului an școlar.

Cel mai grav lucru este legat de suspiciunea privind falsificarea semnăturii secretarului Comisiei de învățământ, ceea ce denotă clar disperarea PSD în legătură cu acest subiect.

PSD Brașov a respectat ordinul pe unitate, astfel că, în cadrul unei conferințe de presă, Marius Dunca, președintele declarat al filialei din Brașov, a îndemnat cadrele didactice din județ să conteste ordinul ministrului și să solicite amânarea concursurilor pentru posturile de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ. Argumentele aduse de “tânărul moștenitor” sunt inexistente, Dunca enumerând doar câteva dintre atribuțiile pe care le au directorii, potrivit legii.

De menționat că domnul Dunca uită că in fruntea inspectoratului scolar, este un membru marcant PSD,

care s-a înscris în cursa pentru parlamentare si anume doamna Adriana Bucur !

Oare nu era mai corect să-i ceară doamnei inspector să se suspende după ce și-a anunțat intenția de a candida, tocmai pentru a nu pune presiune pe directori și profesori să voteze PSD?!

Disprețul membrilor PSD Brașov față de sistemul educațional nu se oprește însă aici: în ședința de plen a Senatului din data de 13 septembrie, senatorul brașovean Viorel Chiriac, a solicitat retrimiterea la comisii a propunerii legislative care oblige autoritățile locale să înființeze câte o creșă la fiecare 15.000 de locuitori. Chiriac nu a argumentat în nici un fel solicitarea, care este în totalitate neîntemeiată, având în vedere că propunerea avea raport favorabil din partea comisiei de specialitate. Evident, majoritatea PSD-ALDE a susținut cererea senatorului Chiriac, făcând ziua de marți 13 una cu ghinion pentru mamele care, neputându-și permite o bonă, așteptau cu mari speranțe extinderea rețelei de instituții pentru preșcolari. Probabil că domnul senator era nemulțumit că propunerea privind înființarea unei creșe la fiecare 15.000 de locuitori nu a fost intitulată tot Legea Chiriac, după modelul altor proiecte legislative.

Toate aceste demersuri ale PSD sunt îngrijorătoare. Partidul dorește să mențină sistemul educațional în subdezvoltare, parazitat de propria clientelă politică, probabil pentru a educa din timp viitoarele generații în spiritul social-democrației de pe Kiseleff: plagiază și fură sau taci și îndură.

Maria Grecea, deputat PNL

Comentarii

Ultimă oră