Sari la conținut

La Dumbrăviţa se va înfiinţa un serviciu de salubritate pentru gunoiul de grajd.

Executivul a decis unde va implementa prima componentă a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. În urma programului, 18 comune şi oraşe vor avea servicii de salubritate pentru bălegar, considerat principala sursă de poluare cu nitraţi şi nitriţi a solului şi, implicit, a pânzei freatice. Printre acestea se numără şi comuna Dumbrăviţa din judeţul Braşov.
Percheziţii. Potrivit proiectului, ţăranii din aceste localităţi vor trebui să transporte bălegarul pe platforme special amenajate, fiecare „transport” urmând să fie „percheziţionat” de angajaţii firmelor de salubritate. În cazul în care reziduurile animaliere nu vor fi curate, deţinătorii încărcăturii vor trebui să „cureţe” bălegarul de gunoi şi abia apoi să-l lase la depozitul localităţii.
Utilaje contra-cost de la primărie. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor şi al crescătorilor de animale, cei care nu au cum să transporte bălegarul vor putea apela la mijloacele speciale de transport (încărcător, tractor cu remorcă agricolă, cisternă vidanjată şi maşină de împrăştiat gunoiul) cu care vor fi dotate primăriile localităţilor respective. Utilajele vor putea fi folosite însă de localnici doar „contra cost”, tariful fiind stabilit de autorităţile locale.
Cantităţi reglementate. Proiectul de Hotărâre de Guvern, care a fost pus pe hârtie de specialiştii Ministerului Mediului, prin care este reglementat serviciul de salubritate pentru bălegar în cele 18 comune, mai prevede că, în perioada de fertilizare a terenurilor, fiecare familie „are dreptul să ridice de la depozitul de bălegar o cantitate egală cu cea adusă”. Dacă însă vor avea nevoie de mai mult îngrăşământ natural, oamenii vor trebui să plătească pentru el.
Sursă de poluare. Ministerului Mediului susţine că bălegarul este principala sursă de poluare a apelor subterane cu nitraţi şi nitriţi. „2.000 de localităţi din România au pânza freatică poluată”.

Comentarii

Ultimă oră