Sari la conținut

Portul popular dăişorean în miniaturi, la Centrul Cultural Reduta

portul-popular-daisorean-in-miniaturi-la-centrul-cultural-reduta

Până pe 12 iulie 2017, braşovenii vor putea admira, la Centrul Cultural „Reduta”, portul dăişorean în miniaturi, într-o expoziţie deosebită: colecţia de păpuşi a creatorului popular Angela Boboia, din satul Dăişoara.

În colecţia Angelei Boboia se regăsesc feciori şi fete pregătiţi de colindat, femei cu „rozor” sau cu „vălitoare”, dar şi scenete care înfăţişează obiceiuri tradiţionale precum „Plugarul” sau „Alaiul nunţii cu zestrea în carul cu boi”.

Mai mult, specificul portului dăişorean este susţinut şi prin intermediul fotografiei, în foaierul Centrului Cultural „Reduta” fiind amenajată şi o expoziţie a tânărului fotograf dăişorean Florin Bucuţea.

   Angela Boboia, învăţătoare, ajutată de mama sa, îmbracă păpuşile în portul popular, de mai bine de 25 de ani, printre primele creaţii vestimentare numărându-se fotele şi cătrinţele. Primele păpuşi astfel îmbrăcate au constituit obiectul unei expoziţii, în cadrul unei deplasări a ansamblului din Dăişoara în Belgia în 1991.

Brașovenii sunt invitați ca prin intermediul jucăriilor, a păpuşilor şi a fotografiei să intre în lumea plină de farmec și folclor a dăişorenilor.

Comentarii

Ultimă oră