Sari la conținut
poti-intarzia-albirea-parului-prin-dieta

Ţi-a mai apărut un fir de păr alb? Semn de maturitate, am zice noi, şi e normal cu vârsta. Dar nu mulţi le consideră aşa şi fiecare fir alb apărut e o tragedie. Vestea bună este că, prin dietă, se poate încetini procesul de albire.

Când şi cât e normal să albim

În termeni medicali, albirea părului se numeşte caniţie şi, atunci când se face treptat, este un proces normal, natural. Melanina este pigmentul care dă culoare părului şi, cu cât este în cantitate mai mare, cu atât mai închis este firul de păr. În timp, cu vârsta, melanocitele produc tot mai puţin pigment până ce firul de păr devine alb. Statistic, se apreciază că în jurul vârstei de 50 de ani, aproximativ 50% din populaţie are deja peste 50% din firele de păr albe, aflăm de la medicul primar dermatolog Constantin-Venerus Popa. Nu s-a constatat o diferenţă dintre femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte albirea prematură.

Cum poţi preveni sau încetini procesul de albire

Din păcate, odată început, fenomenul de caniţie nu se va opri, ci se va dezvolta în timp. Se poate, însă, preveni albirea prematură a părului sau încetini procesul. Potrivit dr. Popa, alimentaţia joacă un rol important. Prin ajustarea dietei se poate creşte nivelul de  melanină al organismului. În acest sens, consumă multe fructe şi legume bogate în vitaminele A, B, magneziu, cupru sau iod. Poţi testa nivelul cuprului în sânge şi, dacă e scăzut, e bine să iei suplimente alimentare sau să mănânci mai multe cereale, ciuperci şi alune. Ficatul reprezintă una dintre cele mai bogate surse de cupru din alimentaţia noastră. De asemenea, redu stresul, apelând la remedii din plante cu efect relaxant, odihneşte-te mai mult şi fă sport în aer liber.

CITEȘTE CONTINUAREA PE: click.ro

Comentarii

Ultimă oră