Sari la conținut

Prunariu şi-a depănat amintirile în faţa elevilor liceului pe care l-a absolvit acum 40 de ani. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de când braşoveanul Dumitru Dorin Prunariu a ajuns pe orbita Terrei, elevii liceului unde acesta a învăţat acum mai bine de 40 de ani au avut ocazia să stea de vorbă cu celebrul cosmonaut.
Sala de cursuri „Dumitru Prunariu”. Ieri dimineaţă, Dumitru Prunariu le-a vorbit elevilor şi profesorilor Colegiului Naţional „Grigore Moisil” despre experienţa sa în cosmos şi a rememorat momentele petrecute la Braşov. Au fost prezenţi peste 150 de profesori şi elevi. În timp ce Prunariu vorbea, pe un ecran gigant rulau imagini cu primul zbor în spaţiu. Cu această ocazie, colegiul a inaugurat o sală de cursuri care va purta numele lui Dumitru Prunariu.
A desenat un satelit la grădiniţă. Singurul cosmonaut român s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. În 1956 ruşii au lansat pe orbita terestră primul satelit artificial. Simion Prunariu, tatăl lui Dorin, inginer la Autocamioane, i-a arătat fiului poza din ziar a satelitului şi i-a explicat despre ce este vorba. A doua zi, la grădiniţă, Dorin s-a apucat să deseneze satelitul şi Pământul.
Rachetomodele la Şcoala 10. Din clasa a III-a, timp de trei ani, a mers zilnic la Cercul de aeromodelism de la Casa Pionierilor, care funcţiona pe atunci în Palatul Ştirbey. Era unul dintre cei mai ambiţioşi mici constructori de machete de avioane teleghidate. Balconul locuinţei Prunariu era mereu plin cu materialele din care îşi confecţiona aeromodele până târziu în noapte. În clasa a VI-a, la Şcoala numărul 10, unde învăţa, a intrat în cercul de rachetomodele. Aşa a meşterit primele modele în miniatură ale navelor Apollo şi Soiuz.
Susţinut cu greutate de familie. La absolvirea Liceului de Informatică, şi-a dorit să urmeze Facultatea de Aeronave din Bucureşti. Cum şi sora mai mică, Marilena, dorea să facă Farmacia la Cluj, părinţii au fost puşi la grea încercare. La o facultate din Braşov, cheltuie­lile ar fi fost mult mai mici. ­
Trăiau doar din salariul tatălui. În cele din urmă, capul familiei a cedat insistenţelor copiilor.
Stagiar la ICA Ghimbav. Anul 1977 îl găseşte pe Dumitru Prunariu inginer stagiar la ICA Ghimbav. Reuşeşte în august să termine şi şcoala de aviaţie militară. În acea perioadă cooperarea ruso-română în domeniul astronauticii se intensificase. România trebuia să devină al zecelea stat socialist care-şi trimite un reprezentant în spaţiu. La selecţie au participat 165 de piloţi români. La finalul trierii, în naveta Soiuz 40 avea să urce doar unul.


Patru cosmonauţi la Braşov. La evenimentele de ieri a participat şi rusul Leonid Popov, cel care a zburat cu Prunariu în spaţiu, în 1981. De asemenea, la întâlnirea de la Liceul de Informatică au fost prezenţi şi cosmonauţii Bertalan Farkas (Ungaria) şi Aleksandr Aleksandrov (Bulgaria). Cei patru cosmonauţi au mai vizitat ieri Colegiul Naţional „Aprily Lajos” şi Universitatea „Transilvania”.

Comentarii

Ultimă oră