Sari la conținut

Poveştile femeilor care i-au ajutat pe luptătorii anti-comunişti, expuse la Făgăraş

povestile-femeilor-care-iau-ajutat-pe-luptatorii-anticomunisti-prezentate-vineri-la-fagaras

Poveştile femeilor care i-au ajutat pe luptătorii anti-comunişti din Munţii Făgăraş, ascunse până acum în dosare secretizate, vor fi expuse în Turnul Temniţă al Cetăţii Făgăraş, vineri, 9 martie 2018. În centrul atenţiei vor fi aduse prin intermediul acestui eveniment zeci de eroine, de femei care au ţinut piept cu multcuraj, securiştilor.

Expoziţia „Femeile rezistenţei făgăreşene, actori invizibili ai luptei anticomuniste” va fi deschisă la ora 13.00 şi va rămâne la Muzeul Ţării Făgăraşului timp de câteva luni.

Fotografii cu mamele, soţiile, surorile şi sprijinitoarele partizanilor vor fi prezentate publicului de făgărăşeanca Ioana Haşu-Georgiev, jurnalistă RFI România, nepoata lui Gheorghe Haşu – ucis de Securitate în 1957.


   După mai bine de 60 de ani de la uciderea de către Securitate a partizanului Gheorghe Hașu, nepoata sa, jurnalista Ioana Hașu-Georgiev (RFI România), a reușit să adune într-o expoziție fotografii și documente referitoare la femeile care au sprijinit gruparea de rezistență din zona Făgăraș.

Expoziția prezintă poveștile câtorva mame, soții și surori de partizani, dar și ale altor femei care i-au ajutat pe luptătorii conduși de Ion Gavrilă Ogoranu să supraviețuiască în ascunzătorile din munți.

Sunt doar o parte dintre cele aproximativ o sută de făgărășence despre care se știe că i-au ajutat pe „bandiți”, unele prin simplul fapt că au refuzat să-i toarne la Securitate.

„Am încercat să leg evenimentul de un altul care are loc în fiecare an la Făgăraş: comemorarea rezistenţei, la monumentul din faţa Cetăţii. Este un moment la care participă puţinii supravieţuitori şi rudele lor. Așa că mi se părea firesc să participe şi la această expoziţie care este despre ei şi le este dedicată lor în primul rând”, a declarat Ioana Haşu-Georgiev.

Imaginile şi documentele obţinute de jurnalistă prezintă așadar doar o parte dintre cele peste 100 de femei din Ţara Făgăraşului care au îndurat torturile fizice şi psihice ale comuniştilor.

Proiectul este finanţat de Cercul de Donatori Ţara Făgăraşului.

Expoziția „Femeile rezistenței făgăreșene, actori invizibili ai luptei anticomuniste" va fi deschisă în 9 martie 2018, la ora 13, la Muzeul Țării Făgărașului din orașul Făgăraș.

Comentarii

Ultimă oră