Proxenetism şi prostituţie sub masca anunţurilor de masaj erotic. Acţiunea era coordonată de o familie din Republica Moldova, care deschisese saloane de masaj în Braşov, Cluj şi Constanţa. Capul reţelei este medic, iar soţia are şi ea studii în acelaşi domeniu. Fiul lor este student la Medicină. Cele trei persoane au fost reţinute pentru proxenetism, iar cele 6 tinere care lucrau în saloane de masaj erotic sunt cercetate penal pentru prostituţie.
Gruparea era formată din 9 persoane şi coordonată de un medic, în vârstă de 52 de ani, care a studiat în Republica Moldova. În urmă cu doi ani, doctorul a venit cu familia în România şi a înfiinţat o firmă care avea ca obiect de activitate prestarea de servicii în domeniul masajului. Apoi, a deschis cabinete de masaj erotic în Brasov, Constanţa şi Cluj. Prin intermediul anunţurilor la mica publicitate au angajat 6 maseuze din România şi Republica Moldova. Sub paravanul acestor cabinete de masaj erotic, spun poliţiştii, doctorul, soţia şi fiul lor coordonau o retea de prostituţie. “Marea majoritate a tinerelor au declarat că se prostituau de bunăvoie. Noi am avut şi o acţiune în care un lucrător s-a dus să testeze terenul sub autorizarea procurorului, fără a presta astfel de activităţi, ci doar de a se interesa. Însă fetele erau bine instruite şi nu discutau despre relaţiile sexuale ce urmau să le facă. Ci doar prin gesturi prin a aproba sau a refuza ceea ce clientul cerea” a declarat comisar şef Gabriel Florescu – Biroul de Combatere a Crimei Organizate Braşov.
Preţul unui “masaj” era cuprins între 200 şi 300 de lei, fiecare angajată având până la 6 clienţi pe zi. Programările erau făcute prin telefon, spun poliţiştii. În acest caz s-au efectuat 6 percheziţii la saloanele de masaj erotic. “Au fost ridicate mai multe înscrisuri, telefoane mobile şi mijloace de stocare a datelor informatice. Au fost ridicate şi cărţi de masaj erotic, tot felul de jucării erotice care depăşeau acel simplu masaj” a precizat comisar şef Gabriel Florescu.
Ofiţerii de caz spun că urmează să audieze alte 20 de tinere, din Republica Moldova şi România, care ar fi fost racolate pentru a practica prostituţia, la invitaţia celor 3 suspecţi. Potrivit statisticilor, în ultimii 3 ani, numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu o treime.
“Cauzele principale pentru care persoanele ajung în trafic sunt generate de lipsa resurselor financiare, de starea precară a relaţiilor de familie. În general, victimele traficului de persoane provin ori din familii destrămate, ori din familii în care se constată un evident abuz de alcool sau violenţă domestică” a precizat cms. Adrian Vlădoiu – şef al Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane Braşov.
Comisia Europeană a declarat în 2007 ziua de 18 octombrie Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, admiţând prin aceasta că traficul de persoane este un fenomen european și susținând creșterea nivelului de conștientizare prin evenimente în spațiul public. Conform statisticilor, la nivel internaţional există 27 de milioane de victime ale traficului de persoane. Exploatarea sexuală sau prin muncă nu sunt fenomene limitate la anumite zone şi nu afectează numai persoane provenind din anumite medii.
foto: crimetv.to