Sari la conținut

Pregătiri pentru „Luminaţie”, ziua în care cimitirele din Transilvania sunt pline de candele şi flori

pregatiri-pentru-luminatie-ziua-in-care-cimitirele-din-transilvania-sunt-pline-de-candele-si-flori

Creştinii din Transilvania pregătesc în mod special cimitirele în această perioadă pentru ziua de 1 noiembrie, dedicată tuturor sfinţilor, dar şi pomenirii morţilor şi cunoscută şi sub numele de „luminaţie”.


   Credincioşii catolici, reformaţi, evanghelici, protestanţi, dar și ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse. Tot cu acest prilej, preoţii citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposaţi, iar în unele zone se împart mici daruri la copii.


   Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi.


    În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit. Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, iar din anul 1004 a devenit o zi de pomenire a morţilor, ce a rămas în tradiţie până astăzi.

Comentarii

Ultimă oră