Sari la conținut
premiera-la-teatrul-sica-alexandrescu

Teatrul „Sică Alexandrescu” îi aşteaptă pe brașoveni și turiști joi, 20 decembrie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mare, la cea de-a doua premieră a stagiunii curente.

Spectacolul „Moartea accidentală a unui anarchist” de Dario Fo, în regia lui Claudiu Goga şi scenografia Luanei Drăgoiescu, îi are în distribuţie pe: Vlad Pavel, Bianca Zurovski, Marius Cordoş, Iulia Popescu, Simona Pop, Mihai Bica, Claudia Suliman şi Bogdan Nechifor.

Piesa este o farsă politică, inspirată din întâmplări adevărate ce îl au drept protagonist pe Giuseppe Pinelli, un angajat la căile ferate şi un cunoscut anarhist, care a fost acuzat de bombardarea sediului Băncii Naţionale Agrare din Milano, în decembrie 1969 şi care moare în circumstanţe neclare la Comisariatul Poliţiei din Milano, în timpul interogatoriului. Pentru a evita cenzurarea politică a vremii, oficial, piesa face referire la un caz similar petrecut în America la începutul secolului XX.

Pe parcursul piesei, Nebunul (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de politie, episcop, reușind să scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a „morții accidentale” a anarhistului.

Premiera spectacolului a avut loc pe 5 decembrie 1970, în Italia, fiind pusă în scenă chiar de către autor şi a ajuns să aibă peste un million de spectatori.

„Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, considerat un om de teatru total, Dario Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum «Morte accidentale di un anarchico» (Moartea accidentală a unui anarhist), «La marijuana della mamma e la piů bella» (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau «Il diavolo con le zinne» (Diavolul cu țâțe), reușind să reînvie, prin scrierile sale tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte”, a precizat managerul teatrului brașovean, Dan-Cristi Cogălniceanu.

În anul 1997, Dario Fo a devenit laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Academia suedeză precizând: „…pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea…”

Distribuția:


Nebunul - Vlad Pavel
Comisarul Bertozzo - Bianca Zurovski
Comisarul sportiv - Marius Cordoş
Chestorul - Iulia Popescu
Ziarista - Simona Pop
Agentul 1 - Mihai Bica
Agentul 2 - Claudia Suliman
Domnul cu barbă/Naratorul - Bogdan Nechifor

Regia: Claudiu Goga
Scenografia: Luana Drăgoiescu
Regia tehnica: Vasile David, Constantin Bărbulescu
Lumini: Petrică Munteanu, Tudor Smeu
Sunet: Ovidiu Grădinar, Aflorei Florin

Regizorul acestei piese, Claudiu Goga, a demisionat în octombrie 2015 din funcția de manager al teatrului brașovean, acuzând mai multe abuzuri ale Primăriei Brașov.

Demisia regizorului a venit după ce, în vara anului 2015, Primăria a organizat un concurs pentru a numi un manager, dar niciunul dintre candidaţi nu a luat notă de trecere.

În semn de solidaritate cu managerul teatrului, şi-au mai dat atunci demisia şi Oana Borş (secretar literar), Mariana Hudişteanu (contabil şef), întregul departemanet de contabilitate şi Ionel Dumbravă (şef serviciu situaţii de urgenţă).

Tot atunci, 13 din cei 21 de actori angajaţi ai teatrului au iniţiat o acţiune de protest împotriva „amestecului Primăriei” în activitatea teatrului, printr-o grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costum şi citind un manifest înainte de fiecare reprezentaţie. Printre cei 13 actori protestatari, o parte se regăsesc în distrubuția acestei piese.

Claudiu Goga a fost reîncadrat în funcţia deţinută anterior desfacerii contractului de muncă, cea de regizor, după ce a câştigat procesul cu Teatrul „Sică Alexandrescu” în 2017, după o decizie a Curţii de Apel, definitivă şi irevocabilă.

Comentarii

Ultimă oră