Sari la conținut

Premierele şi recordurile Braşovului! Cu ce ne mândrim

premierele-si-recordurile-brasovului-cu-ce-ne-mandrim

Braşovul este oraşul care se poate mândri cu multe recorduri. De la premiere în turism, la pionier al transportului în comun, la cea mai înaltă localitate din ţară şi cea mai veche cabană din România, scrie adevarul.ro.
     Braşovul este oraşul unde a circulat primul tramvai cu abur care a făcut curse în afara orasului. Este oraşul unde a venit în gară primul tren electrificat şi oraşul care a avut primul telescaun din România (acum 64 de ani în Poiana Braşov). Tramvaiul cu aburi pleca din Bartolomeu, traversa central oraşului şi apoi se opera la Săcele. După plecarea din Gara Bartolomeu, tramvaiul urca pe strada Lungă, până în Piaţa Sfatului, de unde cobora pe strada Mureşenilor, iar în final ajungea la Săcele. Tramvaiul cu abur circula cu 10 km/h în oraş si 20 km/h în afară. Linia trenului cu abur avea o lungime de  aproape 17 km. Primul proiect de electrificare a liniei Bucureşti-Ploieşti-Braşov a fost prezentat în 1913, de inginerul I.S. Gheorghiu. Lucrările de electrificare aveau să înceapă însă abia în 1960, în 27 decembrie, atunci când maistrul Liviu Vintilă montează în staţia Predeal stâlpul metalic 69, primul stâlp de electrificarea la calea ferată.

• Primul sat turistic al ţării tot la Braşov

Cea mai înaltă localitate şi primul sat turistic al ţării Tot la Braşov, în judeţ există localitatea cea mai înaltă din România (Fundata), dar şi primul sat turistic al ţării (Şirnea). Comuna Fundata din Judeţul Braşov este situată la 1360 de metri altitudine şi este străjuită de Munţii Bucegi, pe de o parte, şi de Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte. Aici este cel mai curat aer din ţară, lucru dovedit şi de o staţie meteo, aflată chiar în vârf de munte, care măsoară puritatea aerului.

• Cea mai veche cabană din România într-un decor superb

Cea mai veche cabană din România într-un decor superb Tot la Braşov există cea mai veche cabană din România, Cabana Postăvaru care a împlinic 135 de ani. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent.

MATERIALUL INTEGRAL PE: adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră