UPDATE:
Mitropolia Ardealului a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că preotul Florin Adrian Butum, paroh în localitatea braşoveană Cincu, a fost suspendat în urma trimiterii sale în judecată de către procurorii DNA pentru acuzaţia de fraudare de fonduri europene.
Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului a hotărât, în conformitate cu prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, suspendarea învinuitului din oficiul de paroh al parohiei Cincu, începând cu data de 10 ianuarie 2018.
Potrivit comunicatului de presă, sancţiunea aplicată preotului din Cincu poate fi modificată, în funcţie de hotărârea instanţelor civile. Începând din 11 ianuarie, administrarea Parohiei Cincu a fost preluata de pr. Ion Tărcuţă, protopop de Făgăraş.
------------------
Caz fără precedent în Țara Făgărașului! Preotul paroh din comuna Cincu, Florin Butum, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.
El ar fi obținut ilegal peste 100.000 de lei de la APIA, pentru un teren care aparține de fapt poligonului militar de la Cincu. Este implicată chiar și Parohia Cincu din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru săvârșirea a două infracțiuni.
Preotul a pretins timp de 6 ani că parohia sa deține și utilizează o suprafață de teren mai mare de 11 hectare care se afla, de fapt, în incinta poligonului militar de la Cincu. La această suprafață de teren, inculpatul a adăugat încă una de 9 hectare, între anii 2013-2017, situată tot în poligon.
În plus, a pretins că ar deține și sute de oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective. Astfel, el și Parohia au obținut sprijin financiar de la centrele locale ale APIA, din Voila și Făgăraș, în valoare de 126.000 de lei, în mod ilegal, arată DNA.
Potrivit BunăZiuaFăgăraș.Info, fața bisericească a fost ajutată de complicele Ioan Mămăligă, inspector de cadastru și urbanism în cadrul Primăriei Cincu. Cel din urmă ar fi emis adeverințe false care să susțină mincinile preotului.
În ultimii patru ani, Florin Butum a mai depus alte cinci cereri la centrele APIA din Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant al Parohiei, pentru a obține fonduri europene, cu ajutorul unui al doilea complice. Este vorba despre medicul veterian Gheorghe Tișcă.
El a eliberat adeverințe care dovedeau că preotul deține câteva sute de ovine, deși nu era așa. Pentru recuperarea întregului prejudiciului, care depășește 400.000 de lei, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri și sume de bani deținute de inculpați.
Toți sunt judecați în stare de libertate, după ce dosarul a fost trimis la Tribunalul Brașov.