Sari la conținut

Prețul mierii ar putea crește cu 30% din cauza producției slabe

pretul-mierii-ar-putea-creste-cu-30-din-cauza-productiei-slabe

Prețul mierii ar putea crește cu 30% din cauza producției slabe, avertizează apicultorii din judeţul Harghita, care spun că în 2014 au obţinut cea mai slabă producţie de miere din ultimii 50 de ani.

Potrivit Mediafax, cauza acestui rezultat ar fi temperaturile scăzute şi a variaţiilor între minimele şi maximele zilnice. "Din păcate, suntem foarte jos, un an cu producţie aşa de mică nu am mai întâlnit în ultimii 50 de ani. Faţă de anii precedenţi, când au ieşit la staţionar cel puţin 20 de kilograme de miere, am avut ani când am scos şi 40 de kilograme, acum între unul şi 3 - 4 kilograme au ieşit în tot sezonul apicol, deci este foarte prost", a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, scrie romanialibera.ro.

Stupăritul pastoral a fost la fel de modest în acest an, apicultorii afirmând că au reuşit să obţină, în cel mai bun caz, un sfert din cantităţile recoltate în anii precedenţi. De asemenea, culesul la salcâm a fost un eşec, întrucât primele luni de primăvară au fost ploioase, foarte reci, iar la începutul lunii aprilie a nins mai mult decât iarna în Harghita.

"De când facem noi stupărit, anul acesta a fost cel mai prost. Miere nu s-a făcut destulă la pastoral, la salcâm nu am scos nimic, la tei jumătate, iar în staţionar am scos două-trei kilograme, pentru familie", a spus Lajos Ferenc, un apicultor din Păuleni-Ciuc, citat de Mediafax. Lazar Tibor susţine că sunt numai câteva flori la care apicultorii plecaţi în pastorală au reuşit să obţină producţii de miere "destul de bune", cum este cazul culesului la floarea soarelui, la tei şi la rapiţă. Apicultorul, care are o experienţă de peste 50 de ani în domeniu, a explicat că în această vară a fost frig în timpul nopţii, temperaturile coborând până la 2 grade Celsius în zonele montane, şi au existat variaţiile mari de temperatură, de peste 25 de grade Celsius, între valorile termice minime şi maxime pe parcursul zilei, care au dat peste cap bioritmul insectelor, dar şi pe cel vegetal. "Aşa vară, cu temperaturi de două sau trei grade noaptea, cât au fost anul acesta, eu nu am întâlnit demult. În fiecare dimineaţă din august a trebuit să luăm câte o vestă pe noi, de frig, şi sub 10 grade este imposibil ca florile să mai producă nectar. Aceasta a fost problema şi totul s-a dat peste cap, albinele abia mai ies din stup, cercetătorii ies, caută, dar nu stau pe flori din cauză că nu mai găsesc nectar", a argumentat Lazar Tibor.

Apicultorii spun că, din cauza condiţiilor meteo şi a recoltei slabe de miere, cheltuielile cu întreţinerea albinelor în perioada de iarnă se vor dubla.

Comentarii

Ultimă oră