Sari la conținut

Preţul principalelor zece alimente a crescut în cei cinci ani de criză cu 24%

pretul-principalelor-zece-alimente-a-crescut-in-cei-cinci-ani-de-criza-cu-24

Preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut în cei cinci ani de criză cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%). Zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%, arată indicele alimentar al Ziarului Fi­nanciar, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. Publicaţia a urmărit preţurile a zece produse de bază în ultimii cinci ani şi a analizat evoluţia lor în perioada decembrie 2008 - septembrie 2013. Calculele Ziarului Financiar arată că în ansamblu, preţurile celor 10 produse analizate au crescut în perioada decembrie 2008 - septembrie 2013 cu 24%, cel mai mare avans fiind înregistrat la spaghete, pui şi zahăr. Un kilogram de pui grill refrigerat ambalat costă acum în hipermarketuri 10,8 lei, cu 48% mai mult decât la finalul lui 2008, ultimul an de avânt economic. De asemenea, cotletul de porc s-a scumpit cu circa 23% în aceeaşi perioadă. În aceeaşi perioadă, leul s-a depreciat în faţa monedei europene de la 3,91 de lei în decembrie 2008 la 4,46 de lei în această lună. Astfel, deprecierea de 14% a monedei naţionale este posibil să fie reflectată şi în preţ în special în cazul produselor importate.

Comentarii

Ultimă oră