Sari la conținut

Deşi preţurile sunt mult mai mari decât în străinătate, staţiunile montane sunt pline.

Deşi preţurile în staţiunile din jurul Braşovului sunt reduse cu numai 15% faţă de anul trecut, în timp ce în alte ţări preţurile s-au prăbuşit cu până la 40%, hotelurile şi pensiunile sunt complet ocupate.
Vreme nepotrivită. Conform cotidianului „Gândul”, cele mai mici preţuri sunt la agropensiunile din zona Bran-Moeciu: între 100 şi 200 de lei/persoană/zi de Crăciun şi între 250-400 lei/persoană/zi de Revelion, cu tot cu demipensiune şi masa festivă. Chiar şi aceste preţuri sunt de aproape două ori mai mari decât o săptămână într-un hotel sau o pensiune dintr-o staţiune de schi din Austria. Peste toate, vremea de Revelion nu se anunţă potrivită pentru practicarea sporturilor de iarnă. Meteorologii anunţă vreme caldă, cu temperaturi de până la 10 grade Celsius, lucru care va face impracticabile pârtiile de schi. Nici turnurile de zăpadă nu vor fi de vreun folos dacă nici măcar noaptea nu se vor atinge temperaturi de -5 grade Celsius.
Destinaţii interne. Conform Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), se observă o uşoară creştere a cererii turistice pentru perioada Crăciunului, atât pe intern, cât şi pe extern. Motivele sunt obişnuinţa românilor de a se deplasa cu familia de Crăciun, din ultimii ani, şi tarifele mai mici practicate în această perioadă, faţă de Revelion. Cele mai vândute pachete turistice pentru sărbători, prin agenţii, vizează staţiuni montane (Valea Prahovei, Predeal, Poiana Braşov, Bran-Moeciu, Borşa şi Arieşeni), balneare (Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Buziaş, Covasna, Băile Herculane, Băile Govora) şi zone rurale precum Maramureş, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Vrancea şi Apuseni.
Destinaţii externe. Pe extern, tot conform ANAT, cele mai bine vândute pachete pentru Crăciun sunt în destinaţii de iarnă (Austria, Bulgaria, Franţa, Italia, Elveţia), oraşe europene (Paris, Viena, Barcelona, Praga, Roma, Budapesta, Atena), litoral şi destinaţii mediteraneene (Egipt, Turcia, Grecia, Malta, Tunisia, croaziere mediteraneene), precum şi destinaţii de lux şi exotice (Republica Dominicană, Laponia, Thailanda, Cuba, Brazilia, Mauritius, Maldive, Bora Bora, croaziere oceanice).

Comentarii

Ultimă oră