Sari la conținut
prevenirea-furturilor-din-autoturisme

Bunurile lăsate la vedere în autoturisme au reprezentat şi reprezintă atracţia principală a hoţilor.


Astfel, sunt sustrase: genţi, poşete, radio CD-uri, GPS-uri, laptop-uri, staţii de emisie-recepţie şi alte bunuri de valoare. De asemenea, rămân în atenţia hoţilor componentele auto, acumulatori, oglinzi, ştergătoare de parbriz.


Din cazuistica ultimilor ani , a rezultat că hoţii de autoturisme apelează, în general, la următoarele moduri de operare:
• Utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă;
• Forţarea încuietorilor şi contactului;
• Sustragerea maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru a acţiona.


Având în vedere că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie şi pot deveni victime ale infractorilor, Poliția Brașov reamintește proprietarilor de autoturisme câteva modalităţi de prevenire a acestui gen de infracţiuni:
 Evitați să lăsaţi în interiorul autoturismului obiecte care atrag atenţia hoţilor.
 Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
 În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
 Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj.
 Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!

 Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
 În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
 Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii);
 Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;
 Fixaţi dispozitive antifurt pe toate roţile autoturismului;
 Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi;
 Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o;
 Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali întrucât puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.


În cazul în care constataţi că s-a comis un furt din autoturismul dvs, sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!

Comentarii

Ultimă oră