Sari la conținut

În următorii 40 de ani,  China va fi noua putere a lumii, imigraţia musulmană spre Occident se va amplifica şi a merge la birou nu va mai fi de actualitate, prezice futorologul american Alvin Toffler

Prin anii" 70, americanul Alvin Toffler, creatorul futorologiei, prezicea că ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta atât de repede, încât marea majoritate a oamenilor nu vor mai fi capabili să dirijeze afluxul de informaţii şi vor fi tentaţi să se deconecteze de la viaţa reală. Unele din prezicerile sale s-au adeverit, între timp, cum ar fi rapiditatea transmiterii de informaţii, apariţia căsătoriilor homosexuale sau accelerarea ritmului catastrofelor de mediu.
Lumea virtuală. De curând, Alvin Toffler a anunţat şi predicţiile pentru următorii 40 de ani. În ce priveşte tehnologia, aceasta se va dezvolta atât de mult, încât internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu. De exemplu,  videoconferinţele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaţilor din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze din orice colţ din lume. Apoi, rapiditatea transportului de informaţii va determina intrarea lumii în universul "petabyte", o unitate de măsură pentru stocare şi putere informatică cu mult mai mare decât "gigabyte".
SUA, detronată. Apoi, în opinia lui Toffler, China va deveni noua putere economică a lumii, detronând SUA. China se va alia cu Brazilia şi India pentru a influenţa ratele de schimb, cu Venezuela şi cu unele ţări africane pentru nevoile sale energetice. Iar SUA vor ajune să depindă de China pentru a obţine cele şapte metale rare şi indispensabile pentru fabricarea unor bunuri atât de diverse, precum eoliene, maşini hibrid, radare şi arme.
Occidentul musulmanilor. În ce priveşte schimbările climatice, topirea calotelor glaciare va duce la descoperirea de noi resurse petroliere şi minerale, iar creşterea apelor va provoca deplasări masive de populaţii de-a lungul coastelor. În schimb, dezvoltarea formelor alternative de energie va crea "perdanţi într-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şi Venezuela. Toffler mai prevede şi o migraţie musulmană masivă spre Occident, în timp ce creştinismul se va extinde către Sud.

Comentarii

Ultimă oră