Sari la conținut

Primăria Braşov vrea să deschidă turnurile şi bastioanele Cetăţii Braşov

primaria-brasov-vrea-sa-deschida-turnurile-si-bastioanele-cetatii-brasov

„Nu mai vrem să aşteptăm după Guvern”, a anunţat primarul George Scripcaru

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat ieri că nu va mai aştepta hotărârea de Guvern prin care turnurile şi bastioanele Cetăţii Brașovului urmează să treacă numai în proprietatea municipalităţii braşovene, ci le va introduce cât mai repede în circuitul turistic.

„Nu mai vrem să aşteptăm după Guvern, ci pe baza protocolului de predare-primire pe care îl avem cu Consiliul Judeţean Braşov, o să le preluăm şi o să le punem în valoare, o să le introducem într-un circuit. Vom discuta cu unii parteneri, inclusiv cu ONG-uri şi vom gândi o serie de activităţi pe care să le facem acolo, pentru a le pune în valoare”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.


    Acesta a precizat că au fost încheiate lucrările de reparaţii curente şi de întreţinere la căile de acces către turnurile, bastioanele şi zidurile de apărare.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 972 din 2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru sunt cuprinse în anexa 2 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov. De asemenea, acestea sunt cuprinse şi în anexa nr. 1 a HG 972/2002 cuprinzând inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Braşov. În aceste condiţii, nici administraţia judeţeană, nici Primăria Braşov nu pot realiza investiţii în aceste obiective.

Pentru a rezolva această situaţie, Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov, începând cu anul 2012, au avut un schimb de corespondenţă pe această temă, iar începând cu luna mai a anului 2015, conducerile executive ale celor două instituţii s-au întâlnit pentru a căuta cea mai bună soluţie în rezolvarea acestei probleme, concluzia fiind că este necesară radierea unor poziţii din lista bunurilor imobile ce alcătuiesc domeniul public al judeţului Braşov. Anul trecut, în luna septembrie, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat un proiect de hotărâre privind iniţierea unei modificări a Hotărârii Guvernului României nr. 972 din 2002, astfel încât să fie radiate din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al judeţului unele monumente ce se regăsesc şi în inventarul municipiului Braşov. Potrivit hotărârii amintite, predarea-primirea se va face printr-un protocol încheiat între cele două unităţi teritorial-administrative, respectiv Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean.

Turnurile şi bastioanele, încuiate din anul 2015


  Pentru a se putea finaliza acest demers, Guvernul României trebuie să modifice hotărârea din anul 2002, însă, acest act normativ nu a fost emis.


  Bastioanele şi turnurile care fac obiectul acestui transfer sunt încuiate încă din anul 2015, când Curtea de Conturi a României a impus Consiliului Judeţean Braşov să le preia de la societatea Consilprest (care le administra) şi să le predea apoi proprietarului înscris în Cartea Funciară, respectiv municipiul Braşov. Practic, de atunci este închis muzeul virtual din Bastionul Postăvarilor, dar şi spaţiile amenajate expoziţionale din Turnul Alb şi Turnul Negru.

Comentarii

Ultimă oră