Sari la conținut

Primăria subvenţionează 57% din preţul gigacaloriei!

Până la 1 ianuarie 2012 va rămâne 191,73 lei, după care va urma o creştere de doar 6-7 lei, până la 197-198 de lei pe gigacalorie, a anunţat primarul Scripcaru, citat de bzb.ro. Deşi primarul a evitat să spună care este suma totală care va fi cheltuită din bugetul local pentru subvenţie, în condiţiile în care subvenţia guvernului a fost eliminată, estimările ajung la cifre aberante.
5 milioane de lei vechi pe lună de apartament. Având în vedere preţul real de 443 de lei, înseamnă că Primăria dă 251 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată! Practic, Primăria subvenţionează 57% din preţul gigacaloriei. Cum consumul mediu lunar pentru un apartament de două camere este de 2 Gcal, înseamnă că fiecare pentru fiecare familie racordată la sistemul centralizat de încălzire, Primăria va da aproximativ 5 milioane de lei vechi pe lună.
Subvenţiile Guvernului, eliminate. Preţul actual al Gcal facturat către populaţie este la Braşov de 192 lei (TVA inclus), iar preţul de furnizare al Gcal aprobat pentru populaţie de către Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) este de 443 de lei (TVA inclus). Diferenţa dintre costul de producţie al gigacaloriei şi costul facturat către populaţie este suportat doar din bugetul local, în urma emiterii hotărârii de guvern care elimină subvenţiile de la Guvern. Practic, pentru cele 16.000 de apartamente racordate la sistemul  centralizat, primăria va plăti 251 de lei la fiecare gigacalorie  consumată!
8,24 milioane de euro. În 2010, primăria a alocat 34,6 de mi­lioane de lei (8,24 milioane de euro) pentru a asigura sub­ven­ţia la energie termică. Cum gigacaloria era până acum subvenţionată, aproximativ, două treimi de primărie şi o treime de guvern, anul acesta suma cheltu­ită din bugetul local se va mă­ri  probabil la 12 milioane de euro!

Comentarii

Ultimă oră