Sari la conținut

Ursoaica Betsy, membră a unui circ din America, a fost adusă în rezervaţia de la Zărneşti pentru a-şi petrece ultimii ani din viaţă în natură.

Noi plecăm în America în căutarea democrației, în schimb, ea a venit de acolo pentru a-și câștiga libertatea în România. Betsy are 30 de ani și este la vârsta pensionării.
Timp de nouă ani a fost victima omului care a folosit-o în spectacole de circ, iar mai apoi a fost folosită la distrarea publicului într-o pseudo-grădină zoo. Asociațiile pentru protec ția animalelor din Hudson au reușit să o scoată din ghearele proprietarului său, au pus-o pe picioare și au căutat un loc bun pentru a-și odihni oasele bătrâne și chinuite.
Lungul drum spre „casă”. 37 de ore doar pe autostradă! Dar a folosit și avionul trans-atlantic pentru a ajunge la noua sa casă din România. Dar a meritat! Betsy a suportat în Texas nouă ani agresivitatea proprietarului, fie el patron de circ sau proprietar de zoo. Cei de la Poliția Animalelor din Hudson au reușit cu greu să confiște ursul și să îi redea sănătatea. I-au făcut implanturi dentare și l-au pus pe picioare. „Nu a călcat niciodată pe iarbă sau pe pământ, n-a văzut niciodată vreun copac, n-a văzut nici un bazin de apă. Probabil că îi va lua ceva timp să tatoneze noul areal”, ne-a mărturisit Victor Watkins, Wildlife adviser WSPA, Londra
Acasă, la pensie. I-au căutat o casă pentru a-și petrece anii de pensionare liniștiți, însă în America sunt rezervații doar pentru urşi grizzly. Europa nu a fost prea ospitalieră cu ursul brun, însă și-a găsit casă în România, la Zărnești, unde există cea mai mare rezervație pentru această specie, de pe continent.
Americanii au fost extrem de impresionați de condițiile în care trăiesc urșii la Zărnești. Aici a fost construită o rezervație destinată acestei specii care trăieşte în număr mare în România. Cei 51 de urși bruni, cu tot cu Betsy, au la dispoziție aproximativ 70 de hectare de pădure împrejmuite cu gard electric.
Anca Lăutaru

Comentarii

Ultimă oră