Sari la conținut
primul-nounascut-cu-hiv-vindecat-de-medici

O echipă medicală americană a confirmat vindecarea unui copil născut cu virusul HIV, prin administrarea unui cocktail de medicamente antiretroviale la scurt timp după naştere, conform publicaţiei britanice The Independent,scrie agerpres.ro.


Echipa de medici din Atlanta a precizat că acest copil, în vârstă de 2 ani şi 6 luni, din Mississippi, s-a născut purtător de HIV şi a primit o infuzie de trei medicamente antiretrovirale la 30 de ore de la naştere - o doză mai puternică şi mai rapidă decât cele administrate de obicei în astfel de cazuri.
De mai bine de 1 an copilul nu a mai primit niciun fel de medicaţie anti-HIV şi nu mai prezintă riscul de a răspândi infecţia, au spus medicii.

"Aceste rezultate sunt cele mai apropiate de obiectivul nostru de a vindeca infecţiile cu HIV", a comentat Dr. Anthony Fauci de la Institutul Naţional american pentru Sănătate. Succesul acestui tratament este legat, conform medicilor, de rapiditatea administrării antiretroviralelor şi de puterea acestora. De obicei, în astfel de cazuri de infecţie infantilă este prescris un singur tip de medicament antiretroviral.

Deşi rezultatele obţinute sunt încurajatoare, medicii avertizează că este posibil să nu fie vorba de un tratament definitiv care să vindece HIV. Ei consideră că viteza administrării, la doar 30 de ore de la naştere, şi puterea combinată a celor trei medicamente au dus la eradicarea HIV din sângele copilului, înainte ca acest virus, temut tocmai pentru capacitatea sa de adaptare şi rezistenţă, să găsească o modalitate prin care să reziste.

Însă nu toate urmele de HIV au dispărut din sângele micuţului. Dr Deborah Persaud de la Johns Hopkins Children's Center, spitalul unde a fost tratat acest copil, a precizat că acesta este "vindecat din punct de vedere funcţional", ceea ce presupune o remisiune pe termen lung a infecţiei, chiar dacă în prezent virusul HIV nu a fost complet eradicat din fluxul sanguin al micuţului.

Acest tip de tratament de şoc nu este aplicabil în cazul copiilor mai mari sau al adulţilor.


Comentarii

Ultimă oră