Sari la conținut

Prognoza meteo pentru 22 aprilie - 5 mai în România.

prognoza-meteo-pentru-22-aprilie-5-mai-in-romania

Vremea se va încălzi, însă probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor rămâne ridicată mai mult în timpul acestei săptămâni, până spre data de 27 aprilie, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 aprilie - 5 mai.

În Banat, în prima zi a intervalului, vremea va fi apropiată de normalul perioadei, cu o medie a valorilor termice diurne de 21 de grade, apoi se va răci accentuat până spre 13 grade. Din 24 aprilie, temperatura aerului va creşte din nou, spre medii de 25 de grade în data de 26 aprilie, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit. După această dată va urma o nouă răcire şi până spre sfârşitul intervalului de prognoza, deşi vor fi unele variaţii termice de la o zi la alta, maximele se vor situa în jurul a 21 de grade, în medie regională. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de creştere în prima săptămână, în medie, de la 6 la 11 grade, în 27 aprilie. Ulterior acestei date, minimele termice vor fi în scădere, spre medii de 8-10 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil în 23 şi 27 aprilie, mai ales după-amiaza şi seara. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.

În Crişana, vremea, normală termic în prima zi cu o medie a temperaturilor maxime de 19 grade, se va răci accentuat în data de 23 aprilie, când se vor înregistra 13 grade. Apoi, va urma un proces de încălzire, astfel încât în intervalul 24-26 aprilie temperatura aerului va atinge 26 de grade, în medie regională, vremea devenind mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Din 27 aprilie şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, iar maximele diurne se vor încadra între 19 şi 22 de grade, în medie, posibil mai ridicate în data de 30 aprilie. Minimele termice nocturne vor atinge 11 grade în data de 27 aprilie, de la 6 grade la începutul intervalului, după care vor fi uşor mai coborâte şi se vor situa între 7 şi 9 grade. Din punct de vedere pluviometric, vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil în 23 şi 27 aprilie. În zilele de 24 şi 25 aprilie, probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă.

În Transilvania, în primele două zile de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod normal şi mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorii de 13 grade, apoi se va încălzi semnificativ până în data de 26 aprilie, cu o medie regională de 23 de grade. Va urma o nouă răcire în zilele de 27 şi 28 aprilie, când media prognozată a maximelor va fi în jur de 19 grade. În a doua săptămână, regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, iar maximele termice se vor încadra între 19 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în data de 30 aprilie. Temperaturile minime vor fi scăzute în primele două zile ale intervalului, cu o medie în jur de două grade, apoi vor creşte până în 27 şi 28 aprilie la o medie de 7 grade. În 29 şi 30 aprilie, mediile nocturne vor scădea la 5 - 6 grade, iar, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile vor fi nesemnificative, temperaturile minime oscilând între 6 şi 7 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii extinse şi mai important cantitativ, cel mai probabil, în 23 şi 27 aprilie, mai puţin în zilele de 24 şi 25 aprilie, când şansele de ploaie sunt foarte reduse.

În Maramureş, valorile termice diurne vor marca o creştere, în medie, de la 16 grade în primele două zile ale intervalului de referinţă, până la 25 de grade în ziua de 26 aprilie, astfel încât vremea va deveni mai caldă decât în mod normal. După această dată vor fi variaţii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime se vor încadra, în medie regională, între 19 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în zilele de 30 aprilie şi 1 mai. Mediile temperaturilor nocturne vor fi de 4 grade în primele două zile, după care vor creşte până la 10 grade, în data de 27 aprilie. Va urma o răcire până în 29 şi 30 aprilie, când media nocturnă va ajunge la 7 grade. Până la finalul perioadei de prognoză, variaţiile termice nocturne vor fi nesemnificative şi vor fi medii de 7 - 8 grade. Va ploua pe arii extinse şi mai însemnat cantitativ în zilele de 23 şi 27 aprilie. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când condiţiile de ploaie vor fi reduse.

În Moldova, în prima săptămână, temperatura aerului va marca o creştere, astfel încât maximele diurne vor atinge 22 de grade, pe 26 aprilie, pornind de la o valoare medie regională de 12 grade, în prima zi de prognoză. Ulterior, variaţiile termice vor fi nesemnificative, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 20 - 21 de grade, posibil uşor mai ridicate în zilele de 30 aprilie şi 1 mai. Temperaturile nocturne vor fi, de asemenea, în creştere treptată, de la 3 - 4 grade, în primele două zile, la 8 grade, în medie regională, în data de 27 aprilie. După această dată regimul termic nu se va modifica semnificativ. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, dar şi în perioada 27 aprilie - 5 mai.

În Dobrogea, tendinţa temperaturii aerului va fi de creştere în cea mai mare parte a intervalului de referinţă. În medie, maximele diurne se vor încadra între 13 şi 18 grade, în prima săptămână, şi între 19 şi 21 de grade în cea de-a doua. Evoluţia va fi asemănătoare şi în ceea ce priveşte regimul termic nocturn, cu temperatura aerului în creştere de la 6 grade, la începutul intervalului, până spre 10 - 11 grade. Ploile vor fi prezente, pe arii restrânse şi slabe cantitativ, după data de 27 aprilie.

În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, temperatura aerului va creşte, în medie, de la 14 grade, până la 22 de grade în data de 27 aprilie, astfel încât vremea va deveni normală din punct de vedere termic. Variaţiile termice diurne nu vor fi importante, iar media lor se va situa în jurul valorii de 23 de grade. Evoluţia minimelor termice va fi asemănătoare, cu 3 - 4 grade Celsius în primele două nopţi şi o creştere spre 8 - 9 grade, începând din noaptea de 27 spre 28 aprilie. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse cel mai probabil pe 27 aprilie, cu excepţia perioadei 24 - 26 aprilie, când şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.

În Oltenia, temperatura aerului va scădea accentuat, în medie, de la 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, spre 12 grade în data de 23 aprilie, iar vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. După această perioadă se va încălzi din nou, iar maxima diurnă se va încadra în ecartul 18 - 24 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 30 aprilie, respectiv 1 mai. Media minimelor va fi cuprinsă între 5 şi 9 grade în prima săptămână, iar în rest nu va avea variţii semnificative şi va fi de 8 - 9 grade. Intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi posibil mai însemnat cantitativ, vor fi în zilele de 22, 23 şi 27 aprilie, mai ales după-amiaza şi seara. În zilele de 24 .i 25 aprilie, probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod normal în primele două zile ale intervalului de referinţa şi se vor înregistra valori termice diurne, în medie, de 4 - 5 grade, apoi se va încălzi de la o zi la alta, până în data de 26 aprilie, când sunt prognozate temperaturi maxime ce vor ajunge la 14 grade. Ulterior, temperatura aerului va scădea uşor şi până spre finalul intervalului maximele diurne se vor încadra între 10 şi 12 grade. Până în data de 24 aprilie, temperatura minimă va fi negativă şi se va situa, în medie, între -2 şi 0 grade. După această dată, temperatura aerului va creşte treptat, cu uşoare fluctuaţii termice şi se va încadra în general între 2 şi 4 grade. Local şi temporar vor fi precipitaţii, iar cel mai probabil în zilele de 22 şi 23 aprilie, precum şi după data de 27 aprilie, acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii. Acestea vor fi mixte în special în primele două zile ale intervalului de referinţa, iar în rest va ploua.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Comentarii

Ultimă oră