Sari la conținut

Program de prevenire a bolilor infecţioase la Braşov

Peste 1.100 de medici de familie şi 120 de epidemiologi vor fi instruiţi cum să prevină şi să combată bolile infecţioase şi epidemiile, în cadrul unui proiect european, derulat de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Societatea Română de Epidemiologie. Cursurile urmează să fie ţinute în opt oraşe, printre care şi Braşov.
800 de decese pe an. Medici de familie şi epidemiologi vor fi instruiţi să prevină şi să controleze epidemiile. În România, cele mai mari provocări sunt infecţiile din spitale, TBC-ul şi rujeola. Deşi numărul deceselor în urma bolilor infecţioase e în scădere de câţiva ani, având în vedere posibilităţile de tratament şi de prevenire disponibile la momentul actual, în România încă se moare prea mult din această cauză: peste 800 de decese pe an.
Finanţare europeană. În cadrul proiectului, medicii vor fi puşi la curent cu aceste terapii inovatoare şi „vor fi învăţaţi” timp de 2 ani şi 8 luni să prevină bolile infecţioase prin respectarea strictă a schemelor de imunizare, să raporteze toate efectele adverse ale vaccinurilor, să detecteze din timp focarele epidemiologice şi să raporteze prompt fiecare caz către autoritatea de sănătate publică. „Valoare proiectului este de 6.132.887 de lei, din care 5.212.953 din fonduri structurale, restul de 919.934 de lei, fiind cofinanţare, asigurată de parteneri”, a declarat medicul Florin Popovici, managerul proiectului cu finanţare europeană.
Eradicate sau ţinute sub control. Cele mai multe boli infecţioase au fost ţinute sub control sau chiar eradicate prin vaccinuri şi antibiotice. Graţie vaccinării, în România, poliomielita şi difteria sunt de domeniul trecutului de 20 de ani încoace, iar tetanosul, rabia, febra tifoidă, sunt foarte bine controlate şi monitorizate.
TBC, de opt ori peste media europeană. România încă are cea mai crescută incidenţă din UE la TBC. La noi, incidenţa depăşeşte de opt ori media europeană, cu 73 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, faţă de 9,2 cazuri la 100.000 de locuitori în Europa. Pe de o parte, vaccinarea nu mai dă imunitate solidă, iar pe de altă parte, cazurile de TBC nu sunt depistate în timp util, iar schema de tratament nu este respectată şi supravegheată întocmai.


Probleme şi cu rubeola şi hepatita. Cazurile de rubeolă sunt de asemenea într-o creştere uşoară, însă vaccinarea extinsă e recentă. Hepatita de tip B e sub control prin vaccinare, însă se remarcă o tendinţă de înmulţire a cazurilor (500-800 de cazuri noi în 2010). Situaţia hepatitei C nu este cunoscută încă, urmând să intre în supraveghere epidemiologică.

Comentarii

Ultimă oră