Sari la conținut

Programul complet al Junilor – 4 zile de tradiție (Galerie Foto)

programul-complet-al-junilor-4-zile-de-traditie-galerie-foto

Evenimente  tradiționale organizate de  Uniunea  Junilor  în perioada  premergatoare  Coborârii în Cetate a Junilor din Duminicii Tomii  În perioada Sfintelor Sărbători de Paşti şi în Săptămâna Luminată Uniunea  Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi va organiza activităţile tradiţionale specifice vechii comunităţi româneşti: Investirea şerjilor Junilor Tineri în Duminica Paştilor, Mersul cu ”strochitul” al Junilor Tineri, Marţea cu plăcinte şi Aruncarea în ţol.

1 . Investirea noilor şerji (vătaf, armaşi, sutaş) în Grupul Junilor Tineri în Duminica Paștilor

Data:  Duminica 05. 05. 2013:

Orele:  15:00

Loc: Piaţa Unirii

Descriere eveniment:

Junii tineri sosesc în Piaţa Unirii (Prund) unde joacă hora şi aruncă în mod ritualic buzduganul spre cer. Preotul paroh de la  Biserica Sfântul Nicolae citeşte  lista anuală a Junilor şi înmânează buzduganele şi lentele noilor şerji ale tinerilor. După acest  moment solemn junii  tineri sunt consideraţi ca fiind organizaţi într-o companie, ei  îşi  prind la  pălării panglici tricolore, iar vătaful şi armaşii îşi prind rujile (cocardele) colorate în roşu, galben şi albastru. Junii tineri participă apoi la vecernia oficiată în Biserica  Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului.

2.  „Mersul cu stropitul al Junilor tineri”

Data: Luni  06. 05. 2013

Orele:  13:00

Loc: Piaţa Prundului sau Piaţa Unirii

Descriere eveniment:

Junii tineri se vor  aduna în Piaţa Prundului, unde după ce vor cânta Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birţ se vor prinde  în tradiţionala horă a junilor şi pe rând vor  repeta  ritualul ancestral al aruncării buzduganului spre cer. După aceasta tinerii se vor  despărţi în cete conduse de armaşi şi de vătăf. Apoi în frunte cu muzicanţii, anume tocmiţi pentru aceasta zi, Junii tineri vor colinda cartierul oprindu-se la toate crucile unde trebuie să cânte Troparul  Învierii şi vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost  invitaţi. Acolo gazdele îi vor trata pe tineri cu o gustare şi le vor da ouă roşii şi cozonac, iar junii tineri vor stropi cu parfum fetele  după cum este datina în Schei. Există obiceiul ca fetele să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le  prind cu bongoşe pe hainele româneşti, aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe  flori sunt consideraţi a fi preferaţii fetelor. După ce colindă cartierul până seara târziu şi intră la toate familiile unde au fost  invitaţi, Junii tineri se reîntorc în Piaţa Unirii unde  reiau ritualurile pe care săvârşit la prima lor venire de la orele 13:00 adică hora junilor şi aruncarea  buzduganului. Seara se încheie cu o petrecere acasă la  vătaf .

3.  „Marţea cu plăcinte”

Data: Marţi 07. 05. 2013

Orele: 17:00

Loc: Piaţa Unirii şi Coasta Prundului

Descriere eveniment:

În ultimii trei ani a fost reluat un vechi obicei al junilor tinerilor care fusese abandonat în ultima vreme din varii motive, este vorba de „Marţea  cu plăcinte” . În trecut obiceiul consta în urcarea pe Coasta Prundului împreună cu famiile, unde după ce aveau loc hora şi aruncarea buzdganului junii tineri se ospătau cu mai multe feluri de plăcintă cu brânză şi cu fructe şi beau din vinul oferit de vătaf. Acest obicei nu era o serbare câmpenească  însemna mai curând o strângere de fonduri în sensul modern al cuvântului. Această activitate având loc înainte cu o zi înainte de călări, avea, între altele, scopul de a asigura un surplus de fonduri pentru ziua următoare, ieşirea la hora în Prund şi aruncarea buzduganului asigurau probabil partea de promovare a evenimentului, iar pe Coasta Prundului vatăful oferea o petrecere şi un mic protocol participanţilor, care ştiau la rândul lor că plăcintele şi fructele oferite nu erau gratis fiind un mijloc de a aduna bani într-un mod elegant. În  zilele noastre obiceiul constă în adunarea Junilor Tineri în Piaţa Unirii la orele 1700 şi jucarea horei junilor în prezenţa unui public numeros şi urcarea pe Coastă împreună cu muzicanţii pentru a juca hora junilor şi a arunca buzduganul sus la Crucea de pe Coastă. Junii Tineri împart acolo plăcintele împreună cu vătaful şi încă le oferă lumii adunate în Prund şi  pe Coasta Prundului.

4. Aruncarea în ţol

Data: Joi, 09. 05. 2013.

Orele: 18:00

Loc: Piaţa Unirii

Descriere eveniment:

În trecut junii tineri erau „aruncaţi în ţol” sau „ aruncaţi în strai” acasă la  Armaşul mare care le dădea o masă,  iar cei care se lăsau aruncaţi în ţol Joi seara, erau aruncaţi în  ţol  a doua zi Vineri, pe la  orele 5 seara în Piaţa Prundului. Azi evenimentul aruncării în  ţol are  loc numai în Prund seara, la  orele 18.00 şi sunt aruncaţi  în  ţol toţi  junii care alcătuiesc grupul Junilor Tineri.

Comentarii

Ultimă oră