Sari la conținut

Proiect local pentru „Un viitor fără delincvență”

proiect-local-pentru-un-viitor-fara-delincventa

Proiectul local denumit ”Un viitor fără delincvență” a fost inițiat de Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov împreună cu DGASPC Brașov- Centrul ”Sfântul Stelian” Ghimbav în perioada octombrie 2017 - mai 2018 și își propune derularea de activități informativ-preventive care au scop reintegrarea socială a minorilor delincvenți și prevenirea recidivei infracționale.

Centrul ”Sfântul Stelian” Ghimbav își desfășoară activitatea în orașul Ghimbav, județul Brașov, iar misiunea acestuia este reintegrarea socială, familială și școlară a minorilor care au încălcat legea și nu răspund penal.


Beneficiarii direcți ai serviciilor centrului sunt în prezent 21 minori cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani (17 băieți și 4 fete), care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal, locuiesc în județul Brașov iar la data comiterii faptei nu aveau împlinită vârsta de 14 ani.


Până în prezent, s-au derulat 4 activități informativ-preventive, cu temele: ”Educație rutieră”, ”Alternative în rezolvarea conflictelor”, ”Participația penală.Fapte prevăzute de legea penală”, ”Drogurile nu sunt o soluție”. Prin aceste teme s-a urmărit crearea unor atitudini și comportamente preventive, iar minorilor li s-au prezentat materiale video specifice temelor propuse și au răspuns întrebărilor punctuale, la finalul fiecărei expuneri primind fișe în vederea evaluării cunoștințelor asimilate.


Pe parcursul expunerilor, minorii au fost capabili să identifice formele violenței, să descopere şi să analizeze cauzele producerii actelor de violenţă, să identifice situaţiile conflictuale şi modalităţile nonagresive de rezolvare a acestora. Invitați în cadrul activităților au fost si psihologi din cadrul instituțiilor partenere, respectiv Organizația ”Salvați Copiii” Brașov și Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Brașov, care au prezentat consecințele psiho-sociale în cazul adoptării unui comportament delincvent.

Proiectul continuă prin organizarea unor întâlniri la care vor participa, alături de inițiatorii proiectului, și alți specialiști din cadrul CPECA Brașov, ANITP-Centrul regional Brașov, CJRAE Brașov.

Comentarii

Ultimă oră