Sari la conținut

Proiect revoluționar în relația bănci - clienți

proiect-revolutionar-in-relatia-banci-clienti-

Legea este pe biroul președintelui Johanis și așteaptă promulgarea!

• Deputatul PNL de Brașov, Daniel Zamfir, pune pe jar bancherii români  Este un proiect de lege revoluționar privind restabilirea normalității și a legalității depline în relația dintre bănci și clienții care pot avea probleme în restituirea creditelor. Autorul proiectului este deputatul PNL de Brașov, Daniel Zamfir

Mărturiile românilor sunt tulburătoare... Fiecare poveste ascunde o dramă care a început cu o speranță și un credit!

Am un copil de șase ani care trebuie să meargă la școală, am de plătit facturi la lumină, telefon, tv, întreținere, mâncare, medicamente, încălțăminte. Toate dintr-un salariu de 2000 de lei din care 1500 a ajuns rata la bancă pentru apartamentul de două camere în care locuim. Am ajuns în situația de a vinde lucruri din casă, să primesc de la alte mame lucruri de îmbrăcat și încălțat pentru copil. Nu mă mai pot descurca! Renunț la tot numai să am liniște! Aș vrea să pot să renunț la acest apartament și să mă mut cu chirie, să nu mai fiu sclavul băncii!”

„În 2008 am luat un credit de 218.900 lei. Până acum am achitat aproape 190.000 lei şi mai am de achitat 430.000 lei. Rata a ajuns la 3.300 lei pe lună. Banca îmi execută imobilul, dar îmi reține și o treime din salariu. Nu am unde să mă mut şi nici conturi pentru “ziua de mâine”. Unde să mă duc, ce să fac? Unde este dreptatea?”

„Banca m-a executat și pe mine și pe girant. Am fost dați afară din case în condițiile în care girantul este grav bolnav (degenerescență musculară juvenilă), nu lucrează, iar apartamentul era moștenire de la tatăl său. Unde va trăi? Ne-au luat casele și mie continuă să-mi rețină rate pe ștatul de plată. Suntem sărăciți și îngenuncheați”

• O dramă de 200.000 de familii românești

Mesajele de mai sus descriu cu acuratețe dramatismul prin care trec peste 200.000 de familii din România care nu-și mai pot achita ratele la bănci și riscă să-și piardă nu doar casa care va fi executată de bancă, ci și restul bunurilor, după care tot să rămână cu poprire pe venituri și datorii pe viață. Pentru aceste familii și pentru toate cele care s-ar putea afla în situația lor Daniel Zamfir a inițiat în urmă cu șase luni, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea și cu sprijinul a 156 de colegi parlamentari din toate formațiunile politice, Proiectul de lege privind darea în plată a bunului ipotecat în vederea stingerii creanțelor către bănci. Acest proiect a primit votul aproape unanim al senatorilor României, așteptând acum votul decisiv al deputaților.

• Echilibrul contractual între debitori - persoane fizice și bănci

E o lege care dorește să stabilească echilibrul contractual între debitori persoane fizice și bănci pentru că riscul trebuie să fie împărțit între cei doi parteneri, atât timp cât la momentul acordării creditului și constituirii ipotecii, banca a apreciat că bunul adus în garanție acoperă valoarea creditului, ea a fost cea care și-a trimis evaluatorul agreat, a decis suma pe care o acordă ca împrumut și avansul și garanția și riscul pe care și-l asumă, clientul neavând aici nicio posibilitate de a interveni.

• Mediul bancar reacționează extrem de agresiv

„Nu e o lege împotriva băncilor, așa cum au lucrat să se înțeleagă unii reprezentanți ai sistemului bancar, e soluția justă și echitabilă și pentru debitor și pentru bancă”, spune Daniel Zamfir.  Mai mult, inițiativa este în linia recomandărilor europene în materie de protecție a drepturilor consumatorilor de credite, dar și cu tendințele CEDO și CJUE în sensul protejării dreptului la locuința familială, care prevalează dreptului asupra unei creanțe.

• Mediul bancar a reacționat extrem de agresiv.

Daniel Zamfir amintește, în acest sens , de la reacții precum cea a vicepreședintelui CEC, doamna Mirela Iovu, care “regretă că în România vorbim în 2015 de debitori onești în loc să-i tăiem bucăți ca în Roma Antică sau să-i legăm de catarg în piața publică, precum în Evul Mediu”, până la încercarea președintelui Bancpost , domnul Mihai Bogza, de a-i speria pe investitorii străini. Nu au lipsit amenintarile cu DNA –ul. Nici acuzatiile cum ca ar fi o lege pentru bogati , in defavoarea saracilor,  desi creditele mari ale unor personaje celebre au fost cele care au creat mereu probleme bancilor.

Multe manipulări, multe interese

Interesele fiind uriașe și dezbaterea pe marginea acestei legi este una plină de manipulări. Legat de faptul că această inițiativă legislativă ar pune pe fugă investitorii străini , Zamfir spune:  „Eu nu cred că Vodafone, Carrefour, Metro, Petrom, Coca Cola, Renault sau Orange își doresc cetățeni români insolvabili, cărora li se ia și pielea de pe ei! Aceste companii vor, cu siguranță, cetățeni români prosperi într-un mediu de afaceri prosper.

Eu sunt la primul mandat. Nu știu dacă vreau să mai candidez, nu țin nici să fac politică indiferent cum e politica, mi-am dorit și îmi doresc să fac politică fără să îmi pătez obrazul. Se spune că politica înseamnă compromis, însă eu am trei fete, o nevastă și trei părinți în fața cărora nu trebuie să-mi crape obrazul, așa că nu accept orice compromis!”

• Ce aduce „legea Zamfir”?

Este, spune liberalul, legea care va aduce echilibru între bănci și clienții lor.
„E o lege dreaptă pentru ca eu cred că riscul devalorizării trebuie împărțit intre client și bancă”. Principala prevedere este legată de darea în plată a bunului ipotecat în momentul în care nu mai poți achita creditul, astfel încât banca să îți execute doar acest bun, nu și altele, nu și veniturile prezente și viitoare.

Proiectul de lege îl gasiti aici :

http://www.cdep.ro/proiecte/2015/700/40/3/se951.pdf

Comentarii

Ultimă oră