Sari la conținut

Protectorul spiritual al Făgăraşului, în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse

Calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse va cuprinde 9 sfinţi români, printre care şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, declarat protectorul spiritual al Făgăraşului în urmă cu mai mulţi ani.

În cadrul şedinţei de lucru de la Mănăstirea Danilov din Moscova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea de introducere în calendarul local a unor sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017.

Cei nouă sfinţi români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse şi care vor fi incluşi începând cu noua ediţie a calendarului ortodox local sunt: Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, Sfântul Ierarh Simeon Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

În calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinţi străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor şi cuvioşilor români cu viaţă sfântă.

Patriarhul Daniel a transmis, încă din 24 martie, o scrisoare tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori prin care aducea la cunoştinţă canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 şi propunea introducerea unora dintre aceştia în calendarele locale.

Comentarii

Ultimă oră