Sari la conținut

Peste o sută de cadre medicale au cerut reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică  să nu-i lase pe drumuri.

La sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Braşov  a început ieri redistribuirea angajaţilor, medici şi asistente medicale, puşi pe liber, deşi spitalele din Codlea, Săcele şi Victoria nu sunt oficial închise. Doar salariaţii spitalelor din Codlea şi Săcele au venit la “licitaţie”, chiar dacă nu toţi au depus cereri de distribuire.


Peste 100 de oameni s-au adunat la sediul DSP, iar tensiunea a atins cote maxime, degenerând într-un protest spontan. După mai bine de o oră de aşteptare, salariaţii celor două spitale şi-au pierdut răbdarea şi au început să scandeze:  "Ruşine!" şi "Noi vrem respect!".

Naveta prea scumpă.Ei i-au solicitat directorului DSP, dr. Alexandru Bălescu, să le spună câte posturi vacante sunt, la ce spitale şi care sunt criteriile avute în vedere la redistribuire, dar nu au primit răspunsuri clare. Oamenii cred că nu au nici o şansă,  nu neapărat pentru că nu ar fi suficiente posturi în judeţ, dar toată lumea a optat pentru Braşov, pentru că nimeni nu-şi permite să facă naveta la Făgăraş, Rupea sau Zărneşti. “Riscăm să rămânem fără locuri de muncă, avem rate, avem cheltuieli. Şi aşa aveam salarii foarte mici. Dacă va fi să facem naveta, nu ştiu ce vom face, cu cei şase milioane de lei vechi, cât câştigăm”.

Nu au pregătirea necesară. Nici medicii nu au ieşit mai mulţumiţi de la redistribuire. Ei spun că nu li s-au oferit posturi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Braşov, deoarece acesta este de rang superior, iar doctorii nu sunt specializaţi în domeniile solicitate. "Noi putem angaja doar medici cu specializarea radiodiagnostic, medicină de urgenţă şi anestezie şi terapie intensivă. La noi au fost depuse 40 de cereri, de la asistente şi infirmiere, dar numai una de medic, de radiologie, am putut accepta. Nu e vorba că nu avem locuri, suntem în deficit, dar dacă angajăm, nu ne-am putea încadra în fondul de salarii impus prin lege, şi aşa suntem la limită", a declarat managerul SCJU, dr. Marius Neculoiu.

Noi şanse de redistribuire. De cealaltă parte, directorul DSP Braşov nu a putut oferi foarte multe detalii privind transferul personalului. "Acum facem redistribuirea. La finalul zilei vom putea spune dacă au rămas persoane fără locuri. Avem peste 300 de posturi vacante", a declarat dr. Bălescu. Medicii au avut însă mari probleme în a-şi găsi un post, iar mulţi dintre ei s-au declarat nemulţumiţi de variantele oferite de DSP, anunţând că intenţionează să le refuze. "Nu cred că a refuzat cineva postul, iar dacă a făcut acest lucru, este opţiunea lui. Mai sunt încă două etape de redistribuire, prima pentru judeţele limitrofe, iar în ultima etapă, se va încerca transferarea la unităţile din ţară", a mai afirmat reprezentantul DSP..



Comentarii

Ultimă oră