Sari la conținut

Să te tratezi nu este o ruşine! Acesta este mesajul pe care îl transmit reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, dar şi medicii braşoveni, pacienţilor care se confruntă cu boli de piele şi mai ales cu psoriazis.  Mesajul face parte dintr-o campanie menită să informeze şi să le reamintească celor afectaţi dar şi publicului larg, cât de important este consultul periodic al unui medic specialist dermatolog, pentru a ţine sub control acestă afecţiune.

Psoriazisul poate fi subestimat, iar impactul emoţional poate fi mult mai sever decât cel fizic. Când pielea este imflamată, petele roşii pot crăpa şi pot provoca mâncărimi intorelabile. Boala nu afectează doar pielea, ci merge mult mai adânc, ajungându-se la depresii, pierderea slujbelor, ruperea relaţiilor, nelinişte. Pentru unii pacienţi calitatea vieţii se dezintegrează uneori repede, alteori încet.

“Problemele pacientului cu Psoriazis sunt universale şi se regăsesc şi la noi exact la fel. A doua etapă a campaniei cuprinde consultaţii gratuite pentru că ne adresăm pacienţilor cu psoriazis care au fost diagnosticaţi cu psoriazis dar nu au fost la un medicul spcialist dermatolog pentru că le este ruşine şi pentru pacienţii care au fost la medic specialist, au încercat în timp un tratament care nu a avut efect şi au renunţat”, spune Rozalina Lăpădatu, preşedinte APPA. Scopul asociaţiei este acela de a-i face pe pacienţii cu psorizis să înţeleagă că există posibilităţi de tratament prin care îşi pot controla viaţa şi că pot avea o viaţă normală.

“Psoriazisul este o boală cu o evoluţie cronică, se întinde pe durata unor ani de zile, leziunile se tratează, dar pot reapărea. Boala trebuie înţeleasă în acest sens. Sub tratament leziunile dispar, dar pot să reapară necesitând noi tratamente”, spune prof. dr. Alexandru Oanţă (foto), medic specialist dermatolog.  Psoriazisul nu este o boală transmisibilă, mai spun specialiştii şi nu există niciun risc în acest sens atunci când intrăm în contact cu persoane cu acestă boală. Boala se poate moşteni pe cale genetică sau poate fi declaşată pe bază nervoasă. Un rol foarte important îl are stresul, este cel care poate să iniţieze psoriazisul sau poate să conducă la recidivă sau la întreţinerea lui, mai explică specialistul.

Campania naţională de conştientizare a început ieri la Bucureşti şi a continuat la Braşov urmând să ajungă şi la Cluj, Constanţa, Craiova, Timişioara şi Iaşi. Pentru consultaţii gratuite la un medic specialist, puteţi suna la numărul de telefon 0 800 410 008, linie telefonică gratuită în toate reţelele. (S.F.)

Comentarii

Ultimă oră