Semne bune toamna are! Producţia de vin de anul acesta va fi de patru milioane de hectolitri - a estimat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi al Vinului, Ovidiu Gheorghe.

 Se pare că din cauza secetei, în anumite zone ale ţării vinurile vor fi anul acesta de cea mai bună calitate.


   Producţia de vin din acest an va fi cu 11% mai mare decât cea de anul trecut – 4 milioane de hectolitri faţă de 3,6 milioane de hectolitri în 2015. Potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, vinurile vor fi de calitate, pentru că strugurii au acumulat cantităţi suficiente de zaharuri, dar se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în aceeaşi zonă. Aceste diferenţe sunt create de condiţiile climatice şi de atenţia dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare.

 În comparaţie cu anul trecut, producţia de vin a crescut cu 15 - 20 la sută în zonele viticole Moldova şi Vrancea, în timp ce în Dobrogea, Oltenia şi Banat se preconizează o scădere cu aproximativ 10 - 30 de procente.

  În Transilvania, producătorii au obţinut aceeaşi recoltă ca şi anul trecut.

  Preţul strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului sunt cuprinse între 1 leu şi 1 leu şi 50 de bani pe kilogram.