Sari la conținut

Recomandări pentru şoferi pe timp de ploi şi vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis recent o atenţionare cod portocaliu conform căreia, în intervalul 24 mai, ora 18.00 – 25 mai, ora 06.00, în judeţele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov (inclusiv Municipiul Bucureşti), Galaţi, Vrancea şi zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău, pe arii extinse se vor cumula cantităţi de apa de peste 50 litri/mp.

De asemenea, avertizarea meteorologică cu cod galben îşi mentine valabilitatea până în data de 25 mai, ora 09.00. În estul şi sud-estul ţării, precum şi în toate zonele deluroase şi montane, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificari ale vantului şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 25 litri/mp şi izolat 40 - 50 litri/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrînse.

În acest context, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române atenţionează cu privire la pericolele pe care asemenea condiţii meteorologice le reprezintă pentru circulaţia rutieră.

În condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai cu seamă la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele de gabarit mare. De asemenea, trebuie evitată oprirea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate doborî.

De asemenea, viteza mare de deplasare, pe vreme ploioasă, este extrem de periculoasă, de nenumărate ori fiind cauza de producere a unor grave accidente. Din acest motiv, recomandăm ca în asemenea condiţii meteorologice dificile să fie folosite permanent luminile de întâlnire, să se circule cu prudenţă sporită, viteză redusă şi să se mărească distanţa în mers între autovehicule.

Comentarii

Ultimă oră