Sari la conținut

Rectificare bugetară la Primărie: bani mai mulți la RAT

rectificare-bugetara-la-primarie-bani-mai-multi-la-rat

Consilierii locali au aprobat, luni, rectificarea bugetului municipiului Braşov, pe luna septembrie.

Şedinţa a fost amânată vineri, întrucât pentru soluţionarea finanţării bugetelor de salarii şi pentru plata utilităţilor pentru unităţile de învăţământ au fost necesare o serie de discuţii, astfel încât rectificarea bugetară să fie una echilibrată.
„Pentru plata salariilor profesorilor, ni se asigurau banii din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, dar rectificarea bugetară efectuată de Guvern în august a fost pe minus.
De la anumite capitole ne-au fost tăiate fonduri, iar pentru altele nu ni s-au mai alocat deloc bani, astfel că am căutat soluţii pentru a preîntâmpina unele situaţii neplăcute, cum ar fi neplata salariile dascălilor sau a utilităţile pentru şcoli. Practic, am permutat unele sume de la anumite capitole“, a precizat primarul George Scripcaru.
Bani pentru învăţământ. Pentru echilibrarea bugetului local, fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Local a fost diminuat cu suma de 2.439.000 de lei. Astfel, bugetul local rectificat al municipiului a fost stabilit la suma de 578.377.000 lei la partea de venituri, şi 628.220.000 la partea de cheltuieli.
Cum cea mai mare problemă a fost la Capitolul Învăţământ, unde cheltuielile pentru plata personalului au fost estimate la suma de 84,6 milioane de lei. Practic, aleşii locali au făcut o redistribuire a fondurilor pe unităţile de învăţământ în funcţie de numărul de elevi înscrişi în noul an şcolar, ţinând cont că unele şcoli au avut un număr mai mic de elevi, iar altele au avut peste estimările iniţiale, astfel că nu mai există nici un risc ca dascălii să rămână fără bani.
Mai mulţi bani pentru RAT. Totodată, fiindcă de la 1 octombrie, elevii braşoveni primesc gratuitate pe transportul în comun, edilii au suplimentat şi subvenţia acordată Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov cu 3,5 milioane de lei pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif.
Totodată, pentru contractul de împrumut de 15 milioane de euro, încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru achiziţia a peste 100 de autobuze noi, pentru prima tranşă de rambursare din luna octombrie 2012 a fost necesară suplimentarea cu suma de 200.000 de lei, ca urmare a creşterii cursului de schimb valutar. Banii au fost luaţi din cei alocaţi iniţial pentru confecţionarea, întreţinerea şi repararea elementelor de siguranţa circulaţiei.
Sporuri pentru bugetari. De asemenea, odată cu înapoierea a 8% din sporurile tăiate bugetarilor, a fost nevoie de o suplimentare a bugetelor instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Braşov, cu 5,16 milioane de lei.
Fondurile distribuite în urma acestei rectificări au fost însă, doar de 1,9 milioane de lei, restul de peste 3,2 milioane urmând să se distribuie tuturor instituţiilor şi serviciilor, după ce vor veni banii de la Guvern pentru salariile profesorilor pe lunile noiembrie şi decembrie, dar şi din diferenţa ce urmează a fi încasată din veniturile proprii pentru Direcţia Fiscală Braşov. Plafonul total de salarii aprobat în anul 2012 pentru municipiul Braşov este în sumă de 126 de milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră