Sari la conținut

“Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, cultivă orhidee” , crezul Clubului Orhideeofililor din România.

Când vine vorba despre orhidee, aproape toţi ne gândim la nişte flori spectaculoase pe care le putem vedea în florării, sere sau reportaje de pe  National Geographic.  Însă puţin ştiu că la noi în ţară trăiesc peste 60 de specii autohtone de orhidee, majoritatea crescând în Parcul Naţional Piatra Craiului.

Există un club. Dacă spui poroinic, untul vacii, gemanarita, albina, pribonic, ouăle popii, ura, buhai, trinji, garbiţa, burzişor, căpşunica pentru cei neexperimentaţi sunt simple plante sau buruieni cu flori. Nici vorbă însă pentru cunoscători. Acestea sunt adevăratele perle ale naturii, orhidee care cresc la noi în ţară. Pentru protejarea şi promovarea celor 58 de specii native de orhidee, râşnoveanul Andrei Lenard a înfiinţat, în 1990, Clubul Român al Orhideofililor. Clubul are în prezent în jur de 80 de membri.

"Povestea a început acum 26 de ani când am văzut primăvara pe păşune alte flori decât cele obişnuite şi am căutat să văd ce sunt. Şi am descoperit că sunt orhidee autohtone. Şi de atunci m-am tot documentat. Am săpat după materiale. Nu era internet, stăteam cu orele la bibliotecă" povesteşte Andrei Lenard.

Pe cale dispariţie. Astăzi orhideele exotice pot fi găsite în orice florărie, dar din păcate cele autohtone dispar rapid din habitatul lor natural. Mentalitatea modernă de a beneficia zilnic de lucruri create artificial influenţează şi domeniul orhideelor: majoritatea oamenilor preferă hibrizi creaţi în laboratoare pe criteriul aspectului comercial şi nici nu se gândesc la faptul că natura a creat perfecţiuni pe alte criterii. "Încă mai există orhidee autohtone. Însă unele sunt pe cale de dispariţie. Le pune în pericol însăşi natura. Am avut o păşune la Fundata unde din cauza unui îngheţ în noiembrie a dispărut o specie de orhidee." spune Lenard.

Două specii protejate. România poate fi considerată o imensă grădină botanică populată cu orhidee sălbatice. Zeci de cercetători din străinătate fac referire la orhideele pe care le putem găsi în ţara noastră. Acestea cresc pe unde te aştepţi mai puţin: pe păşuni, prin păduri şi prin mlaştini. Însă dacă în aproape toate ţările europene ele sunt protejate prin lege. La noi interesul pentru protejarea lor este doar teoretic. În România doar două specii sunt protejate, fiind vorba de Papucul Doamnei şi Sângele Voinicului. Din cauza lipsei de educaţie în ceea ce priveşte protecţia mediului multe locaţii cu orhidee autohtone au fost distruse, atrage atenţia Lenard.

Vrea să înfiinţeze un muzeu. Andrei Lenard are şi câteva supărări dar şi o mare dorinţă. Ar vrea să înfiinţeze în Oraşul Trandafirilor, adică în Râşnov un muzeu al Orhideelor. "În decursul anilor am adunat o grămadă de materiale despre orhidee: cărţi, colecţii de reviste pe care le primesc din Germania, Ungaria, Belgia, monede, timbre cu orhidee, pahare. Nişte valori pe care le-aş expune. Am o casă bătrânească pe care aş vrea s-o transform în muzeu însă îmi lipsesc banii" spune cu regret Andrei Lenard.Ocrotitorul orhideelor autohtone ar vrea să vadă şi mai mult interes dar şi implicare din partea autorităţilor, dar şi a iubitorilor acestor flori pentru o protejare cât mai bună dar şi pentru a se salva speciile pe cale de dispariţie, înainte de a fi prea târziu.Pentru cei care sunt pasionaţi de aceste flori deosebite mai multe detalii pe internet la adresa (www.orchidclub.ro)



"Orhideele sunt la fel ca oamenii. Dacă le priveşti, observi că formele petalelor, desenele lor sunt simetrice, ca şi trupul omenesc" a declarat Andrei Lenard.


Sfaturi pentru cumpărarea de orhidee

Planta trebuie să aibă tija de cca. 50 cm, cu 4 – 6 flori deschise şi boboci, de calitatea întîia (standard internaţional). Cele care sunt „agabaritice”, mai mici sau mai mari, sunt ori distruse, ori livrate la preţuri foarte mici. O plantă standard se vinde într-o florărie în Europa cu preţul de 14-16 Eur în florărie. Acesta este şi preţul normal pentru România. Orhideele nu cresc în pămînt de flori ci în amestec de scoarţă de pin, cu muschi ( sphagnum, turbă) elemente de afînare (perlit, granule de polistiren expandat etc). Frunzele trebuie să aibă o culoare de un verde intens, semn că au avut parte de lumină suficientă. Inflorescenţa este elementul care atrage atenţia florii.  Trei alveole înseamnă 3-4 săptămîni de cînd orhideea a început să înflorească. Deci vom avea flori o lună mai puţin. Bobocii nedeschişi trebuie să fie de o culoare mai deschisă decît floarea, cu un tuşeu ferm de ţesut viu, în nici un caz falsci, puţin ofiliti şi spre o culoare gălbuie. Dacă sunt astfel, acea orhidee nu va supravieţui, căci au suferit la transport sau depozitare (frig, curenţi de aer).

Comentarii

Ultimă oră