Sari la conținut

Reprezentanţii domeniului forestier din România trag un semnal de alarmă!

reprezentantii-domeniului-forestier-din-romania-trag-un-semnal-de-alarma

Preţul masei lemnoase pe picior și al materialelor lemnoase fasonate este de neoprit şi a ajuns la un maxim istoric. Acesta are ca  efect,  diminuarea capacității de producție a multor societăți comerciale din exploatare și prelucrare, cu efect în scăderea cifrei de afaceri și a numărului de angajați.

Recent a avut loc la Brașov Adunarea Generală Anuală a Asociației Forestierilor din România – ASFOR la care au participat delegații membrilor asociației,  dar și persoane cu atribuții în coordonarea, administrarea, cercetarea și dezvoltarea domeniului forestier: Istrate Ștețco – Secretar de Stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Ioan Seceleanu – Președintele Secției de Silvicultură al Academiei de Științe Agricole și Silvice, Dragos Ciprian Pahonțu – Director General al RNP Romsilva, Adrian Băban – Președinte al Consiliului de Administrație al RNP Romsilva, Dorel Fechete – Președinte Executiv al Asociației Administratorilor de Păduri Private şi Dan Anghel – Președinte al Federației Sindicatelor Libere din Industria Lemnului.  La această întâlnire au fost puse în discuţie teme majore ale domeniului forestier.

Creşterea preţului la masa lemnoasă reprezintă în continuare o problemă acută a sectorului forestier din România. Lucrul acesta a condus implicit la diminuarea resurselor financiare ale agenților economici și la scăderea capacității de procurare de materii prime.

Rezultatul ? Reducerea contribuțiilor pe care agenții economici le plătesc statului. Fondul general pe care s-au întâmplat toate acestea a fost însă creat și de o instabilitate legislativă. Ultimii trei ani au fost foarte intenși în legiferare, în condiţiile în care activitatea forestieră, și nu numai, are nevoie de stabilitate și predictibilitate.

Comentarii

Ultimă oră