Sari la conținut

„Resturi şi rosturi. Pe urmele saşilor între Cârţa şi Cincşor”

resturi-si-rosturi-pe-urmele-sasilor-intre-carta-si-cincsor

Asociaţia Renascendis organizează duminică, 12 noiembrie 2017, de la ora 15.30, vernisajul expoziţiei de fotografie „Resturi şi rosturi. Pe urmele saşilor între Cârţa şi Cincşor”, precum şi prezentarea rezultatelor şi produselor realizate în cadrul proiectului cu acelaşi nume.

Evenimentul are loc la Biserica Evanghelică Fortificată din Cincşor.

Expoziția îi invită pe cei interesați de bisericile săsești să poposească un pic mai mult în preajma monumentelor, să acorde câteva clipe în plus căutării de mici comori culturale ascunse ochiului turistului grăbit.

     Simultan, expoziția încearcă să atragă atenția asupra necesității de a proteja și obiectele, nu numai clădirile.


   Pe parcursul anului 2017, asociaţia Renascendis a cercetat, documentat şi inventariat toate bunurile culturale mobile şi componentele artistice deţinute de parohiile evanghelice din Cârţa/ Kerz, Bruiu/ Braller, Gherdeal/ Gürteln, Şomartin/ Martinsberg (jud. Sibiu), Cincu/Großschenk, Toarcla/ Tarteln şi Cincşor/ Kleinschenk (jud. Braşov) – toate subordonate Parohiei Evanghelice Cârţa, partener în proiect.

Fişele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoţite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro.

Astfel, vor deveni accesibile atât specialiştilor, cât şi publicului larg o serie de mici comori de obicei ignorate sau chiar ascunse privirilor celor care vizitează monumentele: obiecte de orfevrărie şi lemn, cositoare, textile de cult, lăzi, steaguri, cărţi şi documente vechi, dar şi altare, strane pictate, orgi, cristelniţe sau amvoane.

„Realizarea unei inventarieri complete şi actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidenţa odată cu diminuarea dramatică a comunităţilor săseşti din Transilvania.

Cercetările efectuate aduc multe informaţii de specialitate noi, reuşind să identifice şi obiecte de mare valoare, în bună parte inedite, precum: două steaguri pictate de secol XVIII de la Cârţa, un heftel de secol XVII de la Bruiu, cana frăţiei datată 1766 de la Cincşor, steagul de frăţiei din 1874 de la Gherdeal (care prezintă portretul pictat al donatorilor, realizat după o fotografie de epocă), o colecţie de textile istorice (cca. 1830-1870) de la Şomartin, un mic pupitru cu sertar de secol XVIII, pictat şi sculptat, de la Şomartin”, a explicat Alina Pătru, reprezentant al Asociaţiei Renascendis.

Portalul www.resturisirosturi.ro contribuie totodată şi la promovarea turistică a celor şapte biserici fortificate incluse în proiect, oferind informaţii despre ele, hărţi cu trasee între locaţii şi posibilitatea de a programa online vizitele.

 Expoziţia ce va fi vernisată duminică, 12 noiembrie 2017, de la ora 15.30, la Biserica Evanghelică Fortificată din Cincşor, cuprinde o selecţie de 25 de fotografii realizate în timpul cercetărilor pe teren, care surprind o serie de detalii din interioarele şi exterioarele bisericilor.


    În cadrul proiectului a fost realizată şi o carte de colorat pentru copii (cuprinzând o selecţie din obiectele cercetate), care va fi folosită în cadrul atelierelor interactive organizate pentru copiii din Cincşor, Bruiu, Şomartin, Cincu şi Cârţa.

Tot în cadrul proiectului „Resturi şi rosturi. Pe urmele saşilor între Cârţa şi Cincşor” a fost realizată şi o hartă turistică a zonei cercetate, disponibilă în limbile română, engleză şi germană.

Prin acest proiect, Asociaţia Renascendis a continuat demersul de inventariere a patrimoniului mobil săsesc deţinut de Biserica Evanghelică C.A. din România, iniţiat în 2016 cu proiectul-pilot „Resturi şi rosturi. Comori uitate ale comunităţilor săseşti din jurul Făgăraşului”, prin care au fost cercetate obiecte provenind din nouă parohii din judeţul Braşov (Făgăraş, Şercaia, Şoarş, Felmer, Bărcut, Rodbav, Seliştat, Jibert şi Lovnic).

Comentarii

Ultimă oră